DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny miljölots ger råd till alla

Från och med i april kommer ålänningarna att få en egen miljörådgivare. Det är hållbarhetslotsen hos bärkraft.ax som fått pengar av näringslivet och Paf för att utöka verksamheten.
– Även privatpersoner kan ringa, säger lotsen Karin Rosenberg-Brunila till Nyan.

I tider av miljöstress och klimatångest önskar man att någon kunde berätta för en hur man ska leva hållbart. Från och med april kommer två miljölotsar att kunna hjälpa till med den saken, vare sig man är företag eller privatperson.

Det framkom indirekt på en presskonferens på konstmuseet i går. Huvudsekreteraren i miljönätverket bärkraft.ax Micke Larsson berättade då att det ettåriga pilotprojektet hållbarhetslotsen nu fått grönt ljus för en fortsättning av näringslivet. Wiklöf Holding, Ömsen, Paf och Ålandsbanken/Crosskey skjuter till 120 000 om året i tre år för att miljölotsandet ska kunna fortsätta och rent av utökas med en tjänst.

– För oss har det varit självklart att hjälpa till med att göra Åland mera hållbart, sa Anders Wiklöf på presskonferensen.

– Alla pratar om det här i dag, men frågan är om vi inte borde prata ännu mera ändå. Vi blir allt fler på jorden, samtidigt som alla konsumerar mera. Jag brukar skämta och säga att, jo, jorden klarar sig nog. Men kommer befolkningen att göra det?

Läs mer i torsdagens Nya Åland!