DELA

Utrota våldet mot kvinnor!

”Anmälda våldsbrott mot kvinnor i Sverige ökar. Under januari anmäldes 200 fler misshandelsbrott och 60 fler våldtäkter och sexuellt ofredande än i januari förra året. Totalt gjordes 3.250 anmälningar om de här brotten under januari”, enligt uppgifter på SR:s hemsida.
Antalet anmälningar har ökat under de senaste tio åren, men fortfarande är mörkertalet stort, konstateras det. Och enligt Brå, Brottsförebyggande rådet så sker 75 till 80 procent av brotten i nära relationer som inte anmäls.
Jag har inte tillgång till färsk statistik för Åland, men högst antagligt är trenden här lika fasansfull. Kvinnovåld och sexuell mobbning på arbetsplatser kan under inga omständigheter accepteras av samhället. Information och manifestationer är ett sätt att komma till tals med kvinnovåldet. Men det behövs en klar och avskräckande lagstiftning, en engagerad polisorganisation och ett rättsväsende som straffar de män som utnyttjar sin överlägsna fysik mot kvinnor.
Det är vi män som måste gå i spetsen för att utrota våldet mot kvinnor! En man som slår sin flickvän, sambo, hustru eller dotter är ett opålitligt monster i mina ögon och jag blundar inte för att visa mitt förakt och ta i saken om jag får reda på det!
När det sedan gäller jämställdheten får vi inte ge oss innan kvinnan har samma möjligheter som mannen – till utbildning, jobb, lön, till allt. Börja med lönerna i nästa förhandling!
Tobben Eliasson, lagtingsledamot (c)
www.tobben.ax