DELA

Får inget längre vara heligt?

På första sidan i tisdagens Nya Åland fanns en stor bild av en fågelskrämma i form av en korsfäst Kristus. Jag skulle tro att de flesta som såg bilden tyckte den var osmaklig. Jag vill ge en stor ros till projektledaren för skördefesten som inte lät Pauliina Turakka Purhonen, skaparen till tävlingsbidraget i tävlingen om Ålands bästa fågelskrämma deltaga. Nog måste det väl finnas gränser. Skall inget mera få vara heligt och föremål för vördnad och aktning.

Döm om min förvåning då chefredaktör Nina Fellman redan i onsdagens ledare tror sig veta att bilden och tilltaget inte väckte någon som helst reaktion bland läsekretsen. ”Med en så ljummen och förstående attityd till provokativa konstnärliga uttryck kan man bara konstatera att religionen i vårt samhälle spelat ut sin roll som maktbas, och därmed är tämligen ointressant både att provocera och skända” säger Nina Fellman.
Så enkelt är det nog inte och så snabbt kan man inte få svar på de frågorna. Inte om tidningen med bild och reportage kommer ut ena morgonen och slutsatsen dras redan samma dag – för det var väl då onsdagens tidning färdigställdes? Inte pratade jag med så många människor samma dag tidningen kom ut, men – de jag pratade med var alla upprörda över att någon ens kan tänka sig att avbilda Jesus som en fågelskrämma.

Att Katarina Gäddnäs-Karlsson vill ställa upp detta förnedrande av heligheten i sin trädgård är sorgligt och jag hoppas Kökarborna har vett att protestera.
Annars hade jag glatt mig och tänkt ge ett stort fång rosor till Nyan för att de öppnat spalterna för ”Tusen tecken” av Kent Danielsson i lördagstidningarna Långt var det inte i lördags, men mycket bra. Tack Kent. Vi ser fram emot mer av Dina tankar.
Doris Jansson