DELA

Salmén avslutar med finalspel

GOLF. Första året som proffs är snart över. Det är dags för Anna-Karin Salmén att summera golfsäsongen. Men innan dess är det final på Telia Touren.
Redan för två år sedan spelade snart 24-åriga Anna-Karin Salmén några tävlingar på Telia Tour. Förra året blev det 13 starter. Men i år det första hela säsongen på den svenska proffstouren. Även om resultaten inte alltid gått hennes väg är hon överlag nöjd med spelet.
– Det var nog inte vad jag hade tänkt, säger hon. Men när jag tittar tillbaka känns det ändå ganska bra.
Bästa resultat än så länge är andraplatsen i Felix Finnish Ladies Open som spelades i juni 2006. I år är sjundeplatsen i samma tävling hennes bästa placering. Men trots att det inte blivit några topplaceringar i år har Salmén ändå kvalat in till Telia Tour Final som spelas på Hills GC utanför Göteborg med start på omsdag.
Och Salmén känner att hon är i form och motiverad till spel.
– Det känns bra, säger hon. Det är en av de tävlingar som har mycket prispengar med tanke på antal startande.

Bäst rankade
Det är de 39 bäst rankade spelarna på touren som ska mötas och för närvarande är Salmén rankad som nummer 20. När säsongen är över är de två bäst rankade spelarna direktkvalificerade till spel på europatouren.
Men någon europatour nästa år blir det inte för Salmén. Hon kommer inte direktkvalificeras och nu har hon valt att hoppa över kvalet under hösten. Hon känner nämligen att ett år till på Telia Tour hade varit bra för henne.
Och redan i år har hon utvecklats mycket.
– Överlag spelar jag ett stabilare spel utan så mycket galenskaper. Jag håller ihop spelet på ett annat sätt.
Ledordet för Anna-Karin Salmén är nog erfarenhet. Det är i alla fall vad hon själv säger att året på touren gett henne. Och förmodligen även vad nästa år kommer att ge.

Vissa justeringar
För trots att spelet blivit mer stabilt finns det en del småsaker att jobba med.
– Jag har haft lite problem med min puttning och sedan behöver jag få lite mer längd i slagen, säger hon.
Detta är något som hon ska börja jobba med så fort säsongen är över. Men trots att det låter som småsaker är det inte några enkla justeringar. Speciellt inte när det gäller puttningen finns det några konkreta detaljer att ändra på.
Hon berättar att hon står fel men slår rätt. Därför blir det också fel.
– Jag måste göra det lite mindre komplicerat, säger hon.
Då är det lättare att få till längre slag. Här gäller det att nöta och nöta. Och så styrketräna. Och nöta igen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax