DELA

Kom femma i VM i armbrytning

KRAFTSPORT. Far och son Kim och Jerry Söderholm ingick i det finska landslaget som i början av oktober befann sig nere i staden Veliko Turnovo i Bulgarien för att delta i världsmästerskapen i armbrytning tillsammans med 800 brytare från 42 nationer.
Kim Söderholm tävlade i klassen 80 kilo för veteraner över 40 år och inledde med en femte plats med vänster hand.
– Jag hade koll på brytet och skulle bryta upp handen, men så pangade det till i armbågen. Senan hoppade ur skåran och det var bara att lägga ner, beskriver han.
Han var ändå nöjd med insatsen, det är vänster hand han specialiserat sig på och tränat främst med det senaste halvåret. Men han ställde upp även i tävlingen med höger hand.
– Men där var jag bara turist och kom sist på en 15:e plats
Hur känns den skadade armen nu?
– Helt okej, men lite trög. Någonting håller emot när man böjer armen, men det blir säkert bra.
I samma vikt- och ålersklass kammade dock landslagskollegan Pasi Kunnari hem VM-titeln med bägge händer.

Bantade 6,5 kilo
För Kims son Jerry var det en svettig inledning på VM.
– Han vägde 61,5 kilo men bantade ner sig till 55 kilo på 30 timmar, det visar på ganska hård vilja. Han badade bastu och fuktade bara munnen med vatten, sprang på löpmatta, bastade mer och så vidare. Totalt satt han i bastun kanske 8-9 timmar, berättar Kim Söderholm.
Trots uppoffringen, var Jerry främst med för att få erfarenhet och för att se hur konkurrensen i världen ser ut i hans viktklass.
– Han blev 21:a med vänster hand av 22 stycken, men det hängde mycket på vilka han fick emot sig. Han mötte både han som fick silvermedaljen och han som slutade femma, så det var tack och adjö efter två bryt.

Två guld
Likadant gick det med högerhanden, Jerry ställdes mot två toppbrytare och slutade på nytt nästsist.
Finlands lag kunde dock glädjas över ytterligare en medalj. Anne Melin i 80-kilosklassen för kvinnor bröt hem ett brons med vänsterhanden.
– Vi var åtta brytare som tog två guld, ett brons, en fjärde och en femte plats, så procentuellt är det toppen, säger Kim Söderholm.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax