DELA

Jämn körning lönade sig

MOTORSPORT. En salig blandning av amerikanare, folkracebilar och upputsade klassiker tävlade uppför backen till Getabergen i lördags. Bakom arrangemanget stod Ålands motorklubb som för första gången genomförde idén.
(På bilden syns Gunnar Jansson.)
Backrace förekommer här och var, men har aldrig tidigare genomförts på Åland. Det ville Ålands motorklubb ändra på varför man i helgen genomförde arrangemanget tillsammans med 17 tävlande.
Tävlingen går ut på att köra mot sin egen tid. Med andra ord spelar det ingen roll hur länge det tar från starten nere vid början av grusvägen upp till målgången vid restaurang Soltuna, det viktiga är att man håller sig inom samma tidsmarginal vid de återstående två reporna.
Arrangörerna underströk innan tävlingen att det inte var fråga om någon hastighetstävling. Men visst fanns de de som ändå körde så gruset sprättade.
– Det är inte VM i rally, ropade funktionärerna efter en bil som lät hjulen spinna lite extra i lösgruset.

Rustat själv
En av dem som deltog var Arto Roivanen i en uppseendeväckande orange bil.
– Det är en Ford Coupé från 1937, visste han att berätta.
Han har rustat upp den själv och bestämde sig snabbt för att delta i backracet.
– Jag brukar inte vara med så mycket i tävlingar här hemma annars, men har figurerat lite i Sverige. Jag ser den här tävlingen mest som en lek.

Varje vecka
Och han kan tänka sig att delta om det arrangeras igen.
– Det borde ordnas varje vecka om du frågar mig!
Roivanen slutade på en 15:e plats med en tidsdifferens på 4,7 sekunder. Med andra ord var det hela 14 förare som tajmat sin körning riktigt bra. Och allra bäst var Krister Mattsson bakom ratten på en Nissan Kingcab. Han körde sin första repa på 52,81 sekunder och gjorde om bedriften i sin andra repa. Med andra ord noll sekunders marginal och en värdig vinnare. Tvåa kom Bengt Mattsson i en Honda CRX V-Tec med en marginal på blott fyra tusendelar. Trea slutade Patrik Holmberg i sin Oldsmobile Ninety Eight. Hans marginal blev 19 hundradelar.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax