IFK förlängde sviten utan förlust

FOTBOLL. Det såg länge ut som en typisk 1–1 match. Några halvchanser åt båda lagen och bra försvarsspel. Men så dök Daniel Johansson, bilden, upp. För andra gången. Och det räckte för att avgöra mot FC Haka.
Det kändes redan från början att Daniel Johansson var på gång. Han löpte mycket och var ständigt spelbar. Kanske lite för het ibland och hamnade lite ofta i offsideläge. Men vad gör det efter 90 spelade minuter och två mål.
– Det var fantastiskt, sa Johansson till Nyan från en spelarbuss sjungandes ”Det finns bara en Daniel Johansson”.
Det första målet kan möjligtvis betraktas som något turligt. Efter cirka femton minuters spel gjorde Hakas försvar bort sig ordentligt och lade ut en enkel passning till hörna. David Carlssons inåtskruvade hörnan nådde Jani Lyyskis som dock inte fick till någon bra nick. Men Daniel Johansson stod välplacerad framför mål och kunde förlänga bollen in i nätmaskorna.
– Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle, sa Johansson. Jag styr in den helt enkelt. Det andra målet var lite snyggare. Jag gjorde en soloraid och avslutade i hörnet. Det kändes riktigt skönt.
Segermålet Johansson pratar om kom i den 90:e minuten. FC Haka låg på för ett segermål när Kristoffer Weckström lade en långboll som tillslut nådde fram till en djupledslöpande Johansson. Målet var ett faktum.

Spelade längs kanterna
Ledningsmålet i första halvlek kom välförtjänt. IFK lyste av självförtroende och var det lag som skapade mest under hela matchen. Det mesta av spelet gick via kanterna där Kristoffer Weckström och André Hansell hade bra samarbete på vänsterkanten.
– Första halvlek var vi riktigt bra. Vi försvarade oss jättebra och kom mycket runt kanterna. I andra kunde Haka ta över lite och vi blev trötta. Men efter några byten kom vi igen. Vi har blivit väldigt psykiskt starka. Jag tycker vi var värda segern, sa assisterande tränare Stephen Ward.
Men eftersom IFK:s försvar också spelade stabilt lyckades Haka inte komma till några farliga lägen. Vassaste anfallsvapnet i hemmalaget var Toni Lehtinen som hade några bra lägen i straffområdet. Men Willis Ochieng var välplacerad de gånger bollarna nådde fram.

Satte hög press
Det var egentligen bara efter Hakas kvittering som de lyckades få igång ett spel och sätta lite press på IFK. En kvittering som kom på straff i den 68:e minuter efter det att Kristoffer Weckström gjort en olycklig brytning i straffområdet.
IFK:s effektiva press genom hela matchen gjorde annars att Haka stressade med sina uppspel. Johan Carlsson gjorde som vanligt en mycket bra insats på det defensiva mittfältet och Daniel Johansson jagade smart i anfallet.
– Det blev några mil idag. Jag vet att jag kan springa och det är min styrka. Men nu har jag rejält med kramp i mina vader, sa Johansson.
I och med segern igår närmar sig IFK FC Honka. Men bara en match kvar skiljer det endast ett poäng och striden om den åtråvärda fjärdeplatsen kommer att gå ända in i Tipsligans sista minuter. IFK tar emot VPS hemma på lördag klockan 16.00 och Honka åker till Tammerfors för att möta de klara mästarna TamU.