DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vill se omröstningar i slutet av oktober

Oppositionspartierna hoppas att det hålls rådgivande folkomröstningar om antalet framtida kommuner den sista söndagen i oktober.

Kommuninvånarna skulle då få svara på tre frågor.
– Inom Centern, Obunden samling, Ålands framtid och Åländsk demokrati säger vi inte nej till kommunsammanslagningar men däremot anser vi att initiativet ska komma från kommunerna själva och inte som ett diktat från landskapsregeringen.

Det skriver oppositionspartierna i ett pressmeddelande. Oppositionen utvecklar nu förslaget om att ordna folkomröstningar i de kommuner som berörs av regeringens förslag till ny indelning, det vill säga alla utom Mariehamn.

– För att underlätta för kommunerna att själva genomföra en folkomröstning har vi distribuerat ett förslag till hur en rådgivande folkomröstning enligt 34 och 35 paragrafen i kommunallagen kan genomföras.

Det är respektive kommuns fullmäktige som fattar det slutliga beslutet om det ska hållas en rådgivande omröstning eller inte. Det är också kommunerna som enligt kommunallagen i så fall själva ska stå för kostnaderna.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!