DELA
Foto: Erkki Santamala

Studiehotet nu på ministernivå

De allvarliga följder som en ändrig av behörigheten till svenska högskolor får för åländska studerande hanteras nu på högsta nivå.

Minister Tony Asumaa (Lib) informerade igår sin svenska kollega om problemet.
– Åland riskerar att bli utan nya läkare om det svenska förslaget om ny meritvärdering till högskolor och universitet går igenom, sade Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) i lagtingets vårddebatt i går.

– Förslaget ställer krav på ett betyg på 9,74. Det skulle innebära att de som ska söka in till läkarutbildning i vår först måste uppgradera sina vitsord i tio kurser vilket är en omöjlighet. Det skulle också innebära att de som går i årskurs två får det tufft, bekräftar lyceets rektor Markus Koskinen-Hagman.

Både han och Holmberg-Jansson efterlyste i går ett skarpt politiskt agerande i frågan. Då Nya Åland kontaktar utbildningsminister Tony Asumaa visar det sig att han redan varit i farten i samband med Nordiska rådets session i Köpenhamn.

– Jag har för en stund sedan fört diskussioner kring just detta med Sveriges minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), som ansvarar för denna fråga. Presenterade också för henne vårt utlåtande och vår utvärdering. Hon lovade ta upp ärendet då hon kommer hem till Sverige, meddelade Asumaa i går kväll.