DELA

Samlar namn mot nya patientkläder

– Tänk dig själv att du vaknar upp på sjukhus och mår dåligt och så måste du dessutom ha de här fula och obehagliga kläderna. Det går bara inte att se ut som du är tagen från en dansbandscen på 80-talet.
Personalen på centralsjukhusets BB-avdelningen är hårda i sitt omdöme om de nya patientkläderna. Nu har de startat en namninsamling för att göra sin röst hörd.
Massor av kläder används dagligen av patienter och anställda vid Ålands centralsjukhus. Kläderna måste tåla att tvättas ofta, men måste sedan bytas ut fortlöpande då de blir för slitna.
I torsdags när de nya patientpyjamasarna kom till BB-avdelningen vid Ålands centralsjukhus blev vårdpersonalen förskräckta. Första reaktionen var gapskratt, blandat med förskräckelse, då personalen tänkte på patienterna som måste ha pyjamasen på sig. Tidigare patientkläder har varit enfärgade, bland annat i grönt och rosa.
– Det finns studier som visar att man mår lite bättre när man får ha det snyggt och trevligt runtomkring sig. Vi har redan fått reaktioner från patienter som känner sig riktigt dåliga och sedan dessutom måste kläs ut i detta, säger Susanne Ekholm på BB-avdelningen.

Visade för alla
Kollegorna på BB-avdelningen gick sedan i torsdags runt till alla andra avdelningar på sjukhuset för att visa upp pyjamasarna. De berättar att de möttes av allt från gapskratt till bestörtning.
På BB-avdelningen säger man att de inte fått någon respons på sina invändningar mot kläderna, så nu har de startat en namninsamling. På listorna beskrivs de nya patientkläderna som ”inte ändamålsenliga och dessutom fula”.
Där står även ”Vi vill inte att våra patienter ska se ut som pajasar eller tvingas vara sjuka i material som inte andas”. På listan som Nya Åland får se är redan första sidan fulltecknad.
– Målet med insamlingen är få andra kläder. Och att vi ska bli tillfrågade och kunna påverka valet, att till exempel få prova olika alternativ innan beslut tas, säger Susanne Ekholm.

Känd modell
Försörjningschef Petter Johansson verkar överraskad över att de nya patientkläderna väckt så starka känslor.
– Oj då, vi får titta på det här, säger han.
Petter Johansson berättar att alla sjukhusets kläder väljs ut enligt samma traditionella urvalsmetod.
– Alla avdelningars kläder ska fylla kvalitetskraven. De ska se någorlunda bra ut och hålla i tvätten, säger han, och tillägger att de nya kläderna inte är någon okänd modell.
– Den förekommer på andra sjukhus också. Det är ju ett lite delikat problem det här, då det finns många åsikter om vad som är snyggt eller fult, säger Petter Johansson.
Nya Åland har försökt nå linneförrådschefen vid ÅHS, men utan att lyckas.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax