DELA

Pråm på grund norr om Kökar

Klockan 16.40 på lördagen larmades sjöbevakningscentralen i Åbo om att en pråm lastad med 800 kubikmeter timmer gått på grund norr om Kökar.
Bevakningsfartyget Telkkä som befann sig i närheten kom snabbt till platsen och lyckades få loss pråmen från grundet.
– Pråmen gick på grund eftersom den finska båten som bogserade den, Röjvik, fick motorhaveri, berättar jourhavande vid Åbo sjöbevakningscentral på söndagen.
Röjvik försökte efter motorhaveriet ankra vid sidan av farleden men ankaret höll inte.
– Pråmen utgjorde ett så stort vindfång och det blåste ganska hård ostlig vind, så ankaret höll inte och pråmen åkte upp på grund.
Bogserbåten Röjvik, som drog pråmen, grundstötte inte.
– Bevakningsfartyget Telkkä befann sig som tur var i närheten av Kökar och kunde snabbt komma till undsättning. Själva pråmen hade ingen olja ombord, men det hade Röjvik, så det var tur att den inte gick på grund, säger man på Åbo sjöbevakningscentral.


Sub Sea tog över
När Telkkä kom fram till platsen överfördes bogsertrossar till Röjvik. Kökars sjöbevaknings patrullbåt kom också till platsen och assisterade. Sedan kunde Telkkä bogsera Röjvik och pråmen norrut mot Sottunga.
– Där kom sedan den åländska bogserbåten Sub Sea och tog över.
Vid Åbo sjöbevakningscentral berättar man att man även hade en helikopter beredd att rycka ut.
– Den skulle ha haft en halvtimmes flygtid till platsen om något allvarligare hade inträffat. Nu gick dock allt bra, inget särskilt inträffade.
Tre personer befann sig ombord på Röjvik vid händelsen.

MALIN LUNDBERG