DELA

Nyans nyheter i kvällspressen

Det är inte ofta åländska nyheter får genomslag i svensk kvällspress, men de senaste dagarna har både Aftonbladet och Expressen läst Nya Åland och nappat.
Nappade gjorde Expressen på nyheten om Les Husells dubbelgädda, 8,5-kilosgäddan som hade fastnat i hans nät och som hade slukat en enkilosgädda som stack ur gapet på den.
Det var en nyhet Nyan berättade om på nätet på söndagen och i papperstidningen i måndags.


Åt gäddan
Den Nyan-nyheten snappade Expressens reporter Tommy Schönstedt upp och ringde Les Husell.
– Han ringde medan vi åt gäddan och jag berättade det, då ville de ha en bild på det. Men vi hade redan hunnit till efterrätten, så vi dukade fram lite tallrikar igen för bilden, berättar Les Husell för Nyan.


Receptet med
Expressen ville också ha receptet på gäddfärsbullarna. Rubriken på artikeln blev ”Gäddrar, vilken bukfylla”, och sonen Martin Husells bilder på familjen vid bordet med middagsgäster, och på dubbelgäddan.
– Det är ju sanslöst vilka saker som passerar nyhetsspärrarna, konstaterar Les Husell.
Gäddhistorien nådde till slut också lokalkonkurrenten tidningen Åland, via Expressen…


Födelsebilen
En annan Nyan-nyhet som klarade sig över nyhetströskeln hos Stockholmsdrakarna var Mikaela Englunds 18-årspresent, bilen som hon föddes i. Det var en sak som Nya Åland skrev om i fredags och det var en sak som Aftonbladet tyckte var kul.
Nyanfotografen Erkki Santamalas bild på Mikaela och bilen toppar en femspaltig nyhetsartikel med rubriken ”Carina är född i en Carina”. Bilen är en Toyota Carina av 1984 års modell, och Mikaela fick i dopet andranamnet Carina.
Det var ombord på skärgårdsfärjan Grisslan som Mikaela föddes, i baksätet på bilen. I går var det 18 år sedan.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax