DELA

”Lettlands” befäl får inte åka hem

Befälet på det brittiska fraktfartyget ”Lettland”, som misstänks för ett stort oljeutsläpp sydväst om Kökar, hålls kvar i Finland till rättegången. Det beslöts vid förhöret i fredags.
– Jag beslöt om reseförbud för kaptenen, maskinchefen och styrmannen, säger kriminalkommissarie Kaarlo Lönnroth vid Åbo polisinrättning.
Lönnroth räknar med att förundersökningen kan vara klar att ges över till åklagaren om ett par veckor. Rättegång kan det bli om cirka en månad. Rättegången hålls i Mariehamn eftersom oljeutsläppet skedde på åländskt vatten.
Än så länge är också fartyget kvar i Finland, men det kan rederiet ta hem när man vill. ”Lettland” är registrerat på Isle of Man.

Ingen avgift
Eftersom utsläppet skedde på åländskt vatten och det i den åländska lagen inget sägs om oljeutsläppsavgift så behöver rederiet inte ut med pengar för att ta hem fartyget. Om utsläppet hade skett på finskt vatten så hade rederiet krävts på en avgift för att flytta fartyget.
Utsläppet skedde i torsdags och upptäcktes nästan med en gång. En helikopter på väg ut till gränsbevakningens fartyg Telkkä i närheten såg oljan på vattnet och Telkkä tog omedelbart kontakt med fartyget och gick ombord och tog prover på oljan ombord. Analysen av proverna beräknas ta några veckor.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax