DELA

Hatten på för omvalda talmän

Det blev ingen skräll, vilket kanske inte heller var att vänta. Efter omröstningen av årets talmän för perioden 2009-2010 gick det att konstatera att trion från året som gått bestod.

Med en av ledamöterna sjukskriven, Raija-Liisa Eklöw (Lib), lämnade 29 lagtingsledamöter sina röster i urnan framställd på talmanspodiet i lagtingets plenisal i går. Under ledning av ålderstalman Barbro Sundback (S) återvaldes Roger Nordlund (C) som talman med en klar majoritet av rösterna; 26 av 29. Två röstade blankt och den återstående rösten föll på Gun Carlson (C).
– Jag har en känsla att någon inte ville rösta på sig själv. Men nej, jag skulle absolut inte vilja bli talman, jag har aldrig åstundat den posten, säger en pigg och glad Gun Carlson med glimten i ögat.
– Det känns bra, säger Roger Nordlund själv efter valsegern.


Princip
Med 20 av rösterna stannar även Gunnar Jansson (Lib) på sin post som första vice talman. Gun-Mari Lindholm (Ob) fick de återstående nio, något som retade oppositionen något.
– Den gamla principen efterföljs inte längre, där oppositionen skall tilldelas första vice talmansposten. Det är ganska tråkigt, säger Lindholm.


Ett spel
Gun-Mari Lindholm fortsätter istället på sin post som andra vice talman efter att ha tilldelats 23 av de 29 rösterna. Tre personer röstade blankt och två röster, då Barbro Sundback fick rätta sitt tal då hon varje gång började på Gun-Mari, gick till Gunnar Jansson. Leenden uppstod samtidigt bland lagtingsledamöterna när Johan Ehns (FS) namn ropades upp och även han blev tilldelad en röst.
– Nej, jag är inte besviken. Ett spel är ett spel och detta är avgjort innan. Det förekommer alltid ströröster, säger Ehn efteråt utanför lagtingsportarna och drar på munnen.


Debuterar
Innan marschen mot St Görans kyrka där den traditionella gudstjänsten hölls stod unge lagtingsdebutanten John Hilander påklädd i foajén. Han såg lugn ut.
– Det ska bli mycket roligt. Jag ser fram emot att få komma igång med arbetet och framför allt att lära mig rutinerna, berättar Hilander som vikarierar för pappalediga Danne Sundman (Ob) fram till 30 januari nästa år.


Gubbtradition
Sällskapet, som vanligtvis är lika färgglada som deras olika politiska åsikter, var denna dag en likriktad skara. Åtminstone vad gäller klädseln.
– Det är en gubbtradition att ha svart kostym. Jag tycker kvinnorna borde bryta den, eftersom vi har större valmöjligheter när det kommer till kläder. Eller om det nu stämmer, säger Barbro Sundback som var den enda att sticka ut något med sin ljusgröna kavajjacka över hennes svarta klänning.


Teater?
Roger Nordlund var liksom de övriga männen klädd i kavaj, slips och skjorta.
– När det är högtidligt öppnande tycker jag det ska vara uppklätt, säger han.
Ett fåtal personer satt på läktaren i plenisalen och lyssnade till landshövdingen Peter Lindbäcks öppningsanförande och Roger Nordlunds tal. Minst var nog det barn som såg ut att vara runt femårsåldern. Kanske var det alla dessa enfärgade kostymer som gjorde att han undrade om det var teater han just varit på?

Läs mer i morgondagens Nya Åland

CECILIA LINDVALL