DELA

Harry J av med körkortet

Nyinvalde lagtingsmannen Harry Jansson (åf) fick i tisdags tio dagars körförbud efter att ha kört 85 kilometer i timmen på en sträcka där högst 50 är tillåtet.
Han är den andra lagtingsledamoten på mindre än en vecka som blir fast för fortkörning.
Bara ett drygt dygn efter att han har blivit invald i lagtinget kör Harry Jansson på tisdagsmorgonen alldeles för fort in i polisens fartkontroll i Södersunda i Jomala.
Det är andra gången inom några dagar som en lagtingsledamot kör för fort. I måndags kunde Nya Åland berätta att liberalernas Åke Mattsson fick körförbud på själva valdagen.
Enligt rapporten från polisen var Harry Janssons hastighet 85 kilometer i timmen vilket räcker mer än nog för ett tillfälligt körförbud.


I tankar
Jansson kom västerifrån längs Södersundavägen, polisen stod parkerad vid midsommarstången mitt i Södersunda by.
– Jag satt försjunken i tankarna, förklarar han.
– Då jag kom fram till midsommarstången och polisbilen körde jag inte mer än cirka 60 kilometer i timmen. Jag visste ju inte att de bötfäller den klockade hastigheten vid skylten, jag trodde att det är en medelhastighet i området som gäller. Men systemet har tydligen ändrats.


Nyttig påminnelse
Något medelhastighetssystem, som Harry Jansson pratar om, har polisen aldrig tillämpat. Dessutom hade han nog fått snigla sig fram i resten av hastighetsbegränsningsområdet för att kompensera den överhastighet han hade i början till ett medelvärde på 50.
Vet inte du att man får kör maximalt det som står på skylten?
– Nja, jag är inte så intresserad av bilar. Men det här var en nyttig påminnelse och det finns ju nog inga ursäkter.


På rakan
Hur ser du på att du är nybliven lagtingsledamot och blir fast för fortkörning?
– Det är klart att det är förargligt, man skall inte köra för fort. Jag rannsakade mig naturligtvis genast efteråt och jag vill betona att jag inte körde 80 genom bebyggelsen, det var på rakan över åkrarna innan där själva skylten finns.
Sitter du ofta i tankarna då du kör?
– Nej, men jag hade haft budgetmöte hela dagen innan och till midnatt och då blir man lite disträ.


Själv fast
Ålands framtids ordförande, Anders Eriksson är medveten om det som hänt den enda partikamraten i det nya lagtinget. Han beklagar det skedda men några åtgärder blir det inte.
– Det är ju inte något som är positivt, men det kan hända alla. Det har hänt mig själv också för många år sedan, jag blev visserligen inte av med kortet men i alla fall fast för fortkörning. Och med liberalernas Åke Mattssons fortkörning i åtanke kan man väl säga att det tycks bli ett fartfyllt lagting den här gången!


Ytterligare tre
Harry Jansson var inte den enda som körde för fort i Södersunda i tisdags morse.
Polisen rapporterar att ytterligare tre bilister överskred hastigheten vid samma kontroll, en körde 71 kilometer i timmen, en 72 och en 74 kilometer i timmen.
Dessa förare har böter att vänta, körförbudet träder i kraft först då man kör minst 30 kilometer för fort.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax