DELA

Äldre vädjar om fler bussturer

Stadsbussen kör via äldreboendet Edlagården en gång per dag. Det är för få gånger tycker många av de boende, speciellt som den turen är på morgonen.
– Jag blev så glad då jag flyttade hit och såg att busshållplatsen var precis utanför dörren, men sen visade det sig att den inte går, säger en av de boende som vill vara anonym.
Bussen skall komma till Edlagården 9.40 på morgonen och sedan fara vidare till stan. Men det är inte alltid bussen kommer.
– Fler än jag skulle börja åka oftare till stan om bussen kom regelbundet. Det har hänt att jag stått och väntat förgäves, säger en av de boende.
Maj-Lis Paulsson har aldrig nyttjat morgonbussen, även om hon skulle vilja.
– Den går alldeles för tidigt för mig. Jag är inte människa den tiden på morgonen. Ständigt och jämt är vi sjuka och eländiga, vi skulle behöva en buss som går till stan senare på dagen också.
Närmaste busshållplats är vid Skillnadsgatan. Det är ganska långt att gå om man går med käppar eller rollator, påpekar Maj-Lis Paulsson.


Planering krävs
Om de boende är i stan och vill hem till Edlagården måste de själv säga till så att busschauffören tar den rutten. Många upplever det besvärligt.
– Det har hänt att busschauffören glömt att stanna, säger en av de boende.
Tidigare, då Maj-Lis Paulsson flyttade till Edlagården för ungefär åtta år sedan, gick bussen regelbundet.
– Jag får färdtjänst fyra gånger i månaden. Det är inte så många gånger och de resorna planerar jag noggrant. Jag skulle gärna åka in till stan och handla oftare.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax