DELA

Åland 24 har gjort debut

Med fyra inslag mötte det nystartade bolaget Åland 24 sina tv-tittare på måndagen. De handlade bland annat om en prisbelönt häst och om högskolans inspark för nya studerande.
– En stark inledning, säger Lisa Bergqvist som är ansvarig redaktör vid Åland 24.
Nu är Åland 24 igång.
Den som gått in på webbplatsen www.24.ax kunde ta del av premiärutbudet som presenterades med bild och kort text på inledningssidan. Sedan var det bara att klicka sig vidare och så rullade det valda inslaget igång med en reklamsnutt allra först.
De som har ip-tv via Ålcom kunde gå till sin egen tv och välja ”menyn” på fjärrkontrollen. Då får man upp en startsida med ikoner för olika kanaler och bolag och då väljer man ikonen för Åland 24. Då får man upp en sida med aktuella inslag från Åland 24 och slutligen gäller det att välja det inslag man vill se just nu.
De allra färskaste inslagen syns ”störst och mest”. Övriga degraderas för att till slut finnas på en arkivlista. Om man ska ha kvar alla inslag i ett arkiv eller om man så småningom rensar bort de äldsta är inte bestämt.

Fråga till politiker
Under premiärdagen kunde man välja att se ett inslag om Suvi Koikkalainens prisbelönta häst som glatt sparkade bakut i hagen, ett om insparksfesten för nya studerande vid Högskolan på Åland som hölls den 19 september, ett om de anställda vid företaget Avanspartners som är Åland 24:s experter på ekonomi och juridik och slutligen ett inslag med politiker som svarar på frågor från ”folk på gatan”. Det sistnämnda skall bli dagligen återkommande fram till valet.
Lisa Bergqvist är ansvarig redaktör vid Åland 24 och hon säger att starten redan gett en viss lärdom.
– Inslagen blev väl långa, de ska göras kortare i fortsättningen, men i övrigt tycker jag att vi står för en stark inledning. Det var ju trots allt en hel del teknik som skulle klaffa, säger hon.
Ronny Berglund, som går yrkesskolans medialinjen och som anställts som praktikant vid Åland 24, arbetade hela veckoslutet och får ta åt sig en del av äran för att allt fungerade enligt planerna.
– Tja, säger han själv, jag hjälpte till att exportera alla filmer till rätt format så att de kunde ses på webben men annars är det grafiska min starka sida. Jag ska bland annat producera banners för hemsidan.

Inga renodlade nyheter
Inför starten av Åland 24 har det talats mycket om fokuseringen på nyheter. Blev det en bra start även ur nyhetssynpunkt?
– Det var inga dagsaktuella inslag vi körde ut och tanken är inte heller att vi ska vara först med nyheterna. Vi ska satsa på ämnen som passar för tv och ha lite av allt möjligt i vårt utbud, även nöjen och mat. Just nu handlar det mycket om att söka och hitta en roll som passar oss, säger Lisa Bergqvist.
– Det blir kanske mer magasinsbetonat i början innan vi fått upp takten och blivit mer säkra på det tekniska, tillägger hon.
På måndagseftermiddagen gav sig reportern Johanna Lindfors i väg till Märkets fyr som stänger för säsongen. Den sista frivilliga fyrvaktaren för i år åker hem från fyren som varit bemannad ända sedan maj. Tanken är att hennes inslag från fyrstängningen läggs ut senast på onsdag, kanske redan i dag. Ett miniporträtt av kulturpersonligheten Sixten Jansson ”ligger också i röret”.
– Vi lägger ut två, tre eller kanske fyra inslag varje dag från måndag till fredag och jag hoppas att alla som ”konsumtionssurfar på nätet” viker in på vår webbplats och tittar vad vi har att erbjuda, säger Lisa Bergqvist.
Kontaktuppgifter till Åland 24 saknas än så länge på webbplatsen. Vill man ta kontakt kan man ringa 23 440 eller mejla till lisa@24.ax

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax