DELA
Foto: Stefan Öhberg

Hård konkurrens om Central Baltic-pengar

Elva nya projektansökningar där Åland är med bedöms som bäst av EU:s finansieringsprogram Central Baltic.

Hittills har samarbetet berikat Åland med över 2 miljoner euro av EU-pengar.
I går firades Europadagen och Ester Miiros, projektkoordinator för EU:s finansieringsprogram Central Baltic, passade på att informera om samarbetet som hittills resulterat i många projekt till konkret nytta för invånare i Östersjöns kustområden på Åland, i övriga Finland, Sverige, Estland och Lettland.

Intresset är stort för de EU- och regionala pengar som finns inom Central Baltic och konkurrensen är stor. I den tredje ansökningsomgången – den som är aktuell just nu – tävlar 91 projektansökningar om pengarna.

Programperioden sträcker sig till 2020. Just nu utvärderas projekten. Elva ansökningar berör Åland och innefattar sammanlagt 20 olika åländska organsiationer. Nästa månad får de besked om de går vidare till nästa utvärderingssteg eller inte.

Ester Miiros lyfter fram ett av de pågående Central Baltic-projekten med åländskt deltagarskap via Skunk, RIBS, som är halvvägs inne i sitt treåriga projekt som ger ungdomar möjlighet att utveckla idéer, kreativitet och kunskap.

På torsdag inleds ett fyra dagar långt läger på Lappo med ett 30-tal deltagare och ledare från olika regioner, berättar Emelie Hanström, åländsk projektledare för RIBS.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!