
Hur upprörande är ett kvinnobröst?
Vi är mitt i den internationella amningsveckan som i år har temat ”Gör amning möjligt”.
För att göra det möjligt behöver vi tydligen, ännu 2019, ha ett samtal om den sexualiserade kvinnokroppen.
Mitt i högsommaren skapade flygbolaget KLM rubriker efter att ha uppmanat en ammande kvinna ombord att täcka sig själv för att inte uppröra medpassagerare. Det väckte liv i en återkommande debatt som egentligen inte alls har med amning att göra.
Det handlar om kvinnans bröst i offentligheten.
1973 publicerade New York Times en artikel om offentlig amning, där man konstaterade att det handlade om en ”växande trend”. Men det framgick tydligt att det fanns delade åsikter om saken. En etikettexpert uttalar sig om att amning är en speciell sak som ska delas av mamman och barnet i tysthet och avskiljdhet. En mamma konstaterar att hon inte skulle amma framför sin mans vänner eftersom ”bröstet (…) är en sexuell symbol”.
”Bröstens historia är en ständigt pågående dragkamp mellan deras biologiska funktion och sexuella laddning”, skriver Hanna Welin i Sydsvenskan.
Hon intervjuar sociologen Elisabet Apelmo som konstaterar att den offentliga toleransen för synliga bröst är mindre i dag till följd av en ökad sexualisering på 90-talet.
Men frågan är varför kvinnan, och i synnerhet det hungriga barnet, ska behöva lida för att vi lever i en kultur som fetischerar bröstet?
”När flygbolaget KLM säger att man kan be ammande mödrar att täcka sig om resenärer motsätter sig, då vinner kvinnofientligheten”.
Det skriver Nell Frizzell i the Guardian. Och hon har rätt. Man tycker att vi borde kommit längre när det kommer till jämställdhet, men fortsättningsvis får kvinnan lida på grund av att den del av hennes kropp som används för att föda nästa generation av människor kan uppfattas som både upphetsande eller stötande.
Amning är bra både för modern och barnet. Världshälsoorganisationen rapporterar att ett ökat ammande med global räckvidd skulle kunna rädda 800 000 liv årligen. Det minskar risken för bröstcancer, typ 2 diabetes och hjärtsjukdomar hos mamman och har hälsofördelar för babyn som räcker ända in i vuxenlivet.
Det är dock inte alla som kan eller vill amma, men de som har möjlighet ska inte behöva skyla sig bara för att näringskällan av förbipasserande kan upplevas stötande.
I Finland har röster höjts för att rätt till amning på allmän plats borde lagstadgas. Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL, vill att landet ska bli en global föregångare inom amning och välkomnar en lagstiftning som skulle göra det mer lättillgängligt.
Även arbetsplatser borde göra det lättare för ammande kvinnor att lagra bröstmjölk och THL rekommenderar att Finland ratificerar Internationella arbetsorganisationen ILO:s avtal som gör det möjligt för mamman att ta pauser på jobbet medan hon ammar babyn.
Men först måste man tydligen ta itu med attityderna kring offentlig amning.
”Det är tydligt att det finns ett stort behov av att se kvinnor amma, att man behöver det stödet. Det är inte alls ett så neutraliserat ämne som jag till en början trodde”, det konstaterar instagrammaren och mamman Lina Steén i Expressen som fått ta emot en hel del negativa kommentarer på sina amningsbilder.
Kvinnans bröst tar upp mycket utrymme i offentligheten. Men mest i form av reklam, porr och negativa kommenterar. Dags att de tar plats som de livsgivande instrument de är.
Ett faktum som inte ska skylas över.