DELA

Anders F Rönnblom till Åland efter 25 år

Den svenska sångaren Anders F Rönnblom spelar på pub Bastun den 10 november – 25 år efter att han senast uppträdde på Åland. Bilden från Rönbloms spelning på Bastun 1982.
Alla som missade hans spelning på musikfestivalen i Badhusparken sommaren 1982 får en chans till. Rönnblom har lovat att spela den konserten i repris på Bastun.
– Det är säkert första gången någon artist gör det på Åland, säger Patrik Dahlblom som tagit initiativet till konserten.
– Ute i stora världen har det blivit något av en trend att veteranartister ger temakonserter där de till exempel spelar sig igenom sina klassiska skivor. Bland andra Brian Wilson och Lou Reed har gjort det de senaste åren. Det gav mig den här idén.


Förebilder
Rönnblom är mest känd för sina hitlåtar ”Jag Kysste Henne Våldsamt” och jullåten ”Det Är Inte Snön Som Faller” från det tidiga 80-talet. Bob Dylan och Neil Young är tydliga förebilder.
– Men Rönnblom kombinerade det med en nya vågen-energi som gav honom ett eget sound. Det var ett våldsamt tryck både på scen och i publiken för 25 år sedan.
Den konserten finns bevarad på band, så det var lätt att rekonstruera låtlistan.


Bra morot
– Först bokade jag honom, sedan frågade jag om han kunde tänka sig att göra konserten på det här sättet. Han tyckte att det var en bra morot, men det innebär att han måste öva in fyra eller fem låtar som han inte spelat med sitt nuvarande band.
I det bandet ingår tre andra veteraner. Peter R Ericson var med i proggbandet Mobben, Björn Rothstein i det gotländska progressiva bandet Miklagård. Björn Aggemyr ingick i Råg I Ryggen, ett hårdrockband som på 70-talet gjorde en lp som i dag har stort samlarvärde.
Rönnbloms senaste skiva heter Underground Vol 1. För några år sedan gav han ut F-Box, en samling med 18 cd-skivor som innehöll det mesta han spelat in. Boxen blev grammisnominerad och har sålt 1.000 exemplar.


Bästa lokalen
Pub Bastun är stadens bästa lokal för konserter i det mindre formatet, tycker Dahlblom.
– Tyvärr händer det inte mycket där just nu. Det här är en engångsgrej, men om det visar sig att det finns en publik så kanske det blir flera bokningar med samma stuk, säger han.
Konserten spelas enligt ”engelsk modell”. Det betyder att bandet faktiskt går upp på scenen på utsatt tid.
– De flesta Bastun-banden brukar börja vid midnatt. Jag tror inte att publiken som är intresserad av Rönnblom vill vänta så länge.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax