DELA

Tandvårdscheck ger lägre kostnad

Henrik Lagerberg (s) kommer med en rad märkliga påståenden i sin insändare om tandvårdscheckar (Nya Åland 25 september).
Han skriver bland annat att den privata tandvården är subventionerad och i hög grad socialiserad eftersom prissättningen inom den privata tandvården är fri och eftersom ålänningarna har svårt att jämföra kostnaderna inom den privata och offentliga tandvården. Det är nog fler än jag som har svårt att hänga med i detta resonemang, och enlig personalen på Tandläkarna Ab innehåller insändaren även rena lögner (Nya Åland 26 september).

Lagerberg påstår även att en tandvårdscheck inte skulle leda till lägre kostnader inom den privata tandvården och för dem som väljer att utnyttja den. Detta är ett extremt märkligt påstående. En tandvårdscheck skulle fungera nästan precis likadant som ersättningen från FPA gör i dag.
Menar Lagerberg att FPA-ersättningen inte heller leder till lägre kostnader för dem som går till privata tandläkare? Skulle därmed Lagerberg vilja avskaffa FPA-ersättningen, om det nu inte var Finland som bestämde över den?

Fredrik Gustafsson (lib)
Doktorand i ekonomisk historia