DELA

Publikvänligare orientering med FSOM på Åland

ORIENTERING. Åland har anhållit om att få arrangera FSOM år 2010. I sin ansökan begär man om en ändring i upplägget.
– Vi vill ha sprint på fredagen, det är ett mer publikvänligt arrangemang i stads- och parkmiljö, säger Lars Janlöv.
Traditionsenligt står Åland värd för de finlandssvenska orienteringsmästerskapen vart tionde år. Det skulle innebära att det är dags igen år 2010 och IF Åland har nu lämnat in en ansökan.
– Det innebär att det kommer cirka 800 orienterare till Åland under tre dagar. För åländsk orienterings del ger det oss erfarenhet av att arrangera större tävlingar och ger förhoppningsvis större pr för orienteringen på Åland, säger Lars Janlöv som ska fungera som tävlingsledare.
FSOM:s program är vanligtvis medeldistans på fredagen, långdistans på lördagen samt stafetter på söndagen. Nu har Åland dock anhållit om att få ändra fredagens program till sprint.
– Det är ett mer publikvänligt arrangemang i stads- och parkmiljö. Det handlar om kortorientering på 15-20 minuter och har kommit stort som sport i världen eftersom man kommer närmare publiken. Vi har förstått att det finns ett önskemål bland orienterarna i Finland, det är ändå ett tungt program under tre dagar, säger Janlöv.

Avlyst område
Sprinten skulle arrangeras i Mariehamn eller dess närhet för att få lämplig park- och stadsmiljö. De återstående distanserna springs mellan Mariehamn och Jomala med utgång från Vikingahallen.
– Det innebär att det blir avlyst område för träning och tävling för icke-ålänningar. Åland får ställa upp i det egna arrangemanget med orienterare upp till 16 år, men äldre får inte ställa upp eftersom det räknas som hemmafavör.
FSOM är schemalagt 20-22 augusti 2010 och huvudbanläggare blir Tapani Sivén.
– Förbundet har varit på oss flera gånger om att vi ska skicka in en ansökan, så vi räknar med att det slås fast vid ett styrelsemöte snart. Det som kan fördröja det hela är att vi vill göra om fredagens program, men vi räknar med att få klartecken senast till våren, säger Lars Janlöv.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax