DELA

Ny målvaktstränare till Åland United

FOTBOLL. Åland United har under säsongen varit utan målvaktstränare. Men nu har laget gjort klart med Vesa Kumpula som fram till nu verkat i FC Sport.
– Jag är lite i chock ännu, det blir en stor ändring i livet, säger han.
Åland United har varit i starkt behov av en målvaktstränare hela säsongen och både tränaren Robert Dahlin och hemvändande målvakten Minna Pyykkö har i veckan efterlyst en person på Nyans sportsidor.
– Det har prioriterats hela tiden. Vi hade en men han kunde inte fortsätta efter vintern, säger ordförande Jan-Ove Fellman.
Jakten har med andra ord pågått sedan dess.
– Det är svårt att hitta tränare under pågående säsong. Tränare med utgående kontrakt söker vidare först mellan säsongerna. Så visst har vi prioriterat frågan, även om det inte sett så ut.
Men nu är frågan löst, laget är muntligt överens med 26-årige Vesa Kumpula från Vasa.
– Jag har varit tränare i sju år nu. Fyra år var jag huvudtränare för U18-flickorna i FC Sport och ett år för Jyväskylän Seudun Palloseura. De sista åren har jag fungerat som målvaktstränare, berättar Kumpula.

Årets tränare
Två år tränade han målvakterna i Sports b-lag för flickor innan han i fjol tog klivet in till representationslaget i ligan.
– En annan merit är att jag tillsammans med Rauno Vahtera blev utsedd till årets flicklagstränare.
Vesa Kumpula har aldrig själv stått i mål, utan han var utespelare som ung. Det var därför ett oväntat steg han tog efter sina år som huvudtränare.
– Jag var lite trött och ville testa något nytt. Då frågade Rauno om jag ville testa att träna målvakterna. Det är intresserant eftersom det är mer koncentration på individen och jag tror mina egenskaper är lämpliga som målvaktstränare.

”Liten chock”
Hans uppdrag på Åland börjar vid årsskiftet. Men han är redo att flytta när helst det behövs, eftersom han nu har slutat i Vasalaget. Och han erkänner att han är lite överrumplad av den kommande flytten.
– Jag var kanske tre år gammal när jag flyttade till Vasa och har bara varit ett år i Jyväskylä, så för mig är det något helt nytt att flytta bort. Och det ska bli spännande att få använda svenskan som jag inte annars gör, säger Kumpula och fortsätter:
– Det här blir en stor ändring i livet där man lämnar alla kompisar för att börja träna i en ny miljö där man inte känner någon. Så jag är ännu i en liten chock och har inte hunnit tänka på vad som ska hända. Men jag är en sådan person som gärna gör oväntade saker.
Nästa vecka kan fler namn bli klara till Åland United.
– Vi har mycket på gång, men inget att berätta än. Vi ska sondera med spelarna och hoppas ha något klart nästa vecka, säger Jan-Ove Fellman.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax