DELA

Jomala IK ska trötta ut Solna

VOLLEYBOLL. Det blir en renodlad seriefinal när Jomala IK i division II möter Solna på bortaplan på söndag. Det segrande laget står då med en fot i division I-kvalet.
– Vinner vi med 3–0 kan vi andas ut lite, säger spelande tränaren Erika Johansson.
Det är bäddat för volleybollfest i Solnahallen i Stockholm på söndag. Jomala IK reser dit med ambitionen att besegra serietvåorna Solna som är det enda hindret till ett kval mot division I.
– Vi är laddade. Att den här matchen skulle bli viktig är ju ingen nyhet, säger Erika Johansson.
Nej, för JIK och Solna har varit division II östra Svealands giganter genom hela säsongen. Vid lagens första möte var det stockholmarna som drog det längsta strået och kunde resa hem från Vikinghallen med en 3–2-seger.
– De har förlorat totalt fyra set och vi fem, så det kan till slut bli poängskillnad som avgör. Och då kan det bli tungt mot Solna som nog vunnit sina matcher med större poängskillnad än oss.

Hög fokus
Så långt vill dock inte Johansson och hennes lagkamrater att det ska gå. De siktar in sig på en 3–0-seger.
– Vinner vi med 3–1 ligger vi ett set före, men då måste vi vinna med 3–0 mot Bromma i nästa match. Skulle vi ta hem alla set mot Solna kan vi andas ut lite.
Och det är möjligt?
– Absolut! Det gäller för oss att hålla hög fokus och hoppas på att ingen av våra nyckelspelare blir skadad.
Det blev som ovan nämnt åländsk förlust förra gången lagen möttes, vad får JIK att tro att tre set ska kammas hem den här gången?
– Nu vet vi hur de spelar. Förra gången vann vi två set relativt lätt och behövde inte ställa om, och då rann de tre sista seten plötsligt bara iväg. Nu är vi medvetna om vad som kan hända.

Mental förberedelse
Dessutom tror Erika Johansson att JIK har ett bättre lag än sina motståndare.
– Vi har bättre fysik. Har vi bara tillräckligt med tålamod kan vi nöta slut på dem.
Inför drabbningen har laget utvärderat sin senaste match då det blev 3–0 mot Ericsson. Men framför allt har man lagt fokus på den mentala biten.
– Vi måste se till att vi inte blir frustrerade. Så vi har pratat om hur vi ska tänka inför och under matchen, det är något vi inte ställts inför tidigare.

20-tal supportrar
Med på resan följer Eva Karlsson som coach, vilket ger spelutrymme för Johansson. Dessutom hoppas laget på stort åländskt stöd på bortaläktaren.
– Det finns ett litet intresse och det är vi jätteglada över! Vi väntar oss ett 20-tal supportrar, säger Johansson.
Laget är stabilt utöver centern Johanna Hagström som vridit knät ett par gånger, men som ändå följer med som back up. Junioren Tanja Sjöblom som fått en del speltid under säsongen är dock utesluten från spel, hon har en spricka i handen och bär gips.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax