DELA

Idel kvalförluster för hemmahoppen

PAF OPEN. Det gick inte riktigt vägen för hemmahoppen under damernas kvaltävling. Två finska lag och två svenska lag fanns på banan i går – och alla föll i den första kvalrundan.
Desto bättre gick det för det ryska paret Anastasia Vasina och Galina Boyko som gick vidare till huvudtävlingen.
– Det är första året som vi spelar tillsammans. Vi lär oss mer och mer och blir bara bättre, säger Boyko efter segern i den andra kvalomgången.

Och kanske kan det vara läge att följa Anastasia Vasina och Galina Boyko lite extra. För i deras första match för dagen slog de ut det finska paret Evelina Koljonen/Taija Pekkarinen med klara 21–7 21–14.
I den andra kvalrundan ställdes Vasina/Boyko mot Liliana Fernandez/Elsa Baquerizo från Spanien och efter 21–16 i det första setet blev det desto tuffare i det andra.
– Det var en intensiv match och de hade ett fantastisk blockspel. Riktigt bra block. Och så var de defensivt skickliga, säger Elsa Baquerizo efter matchen.


Effektivt spel
Vasina/Boyko spelade mycket på kraft och vann sina flesta poäng efter relativt korta dueller. Samtidigt var Fernandez/Baquerizo något försiktiga i sitt spel och de liknade närmast en spansk tennisspelare – långa dueller och fantastiskt fotarbete.
– De var betydligt mer effektiva än vad vi var och spelade ett rakare spel. De fick dessutom många defensiva poäng, säger Baquerizo.
I det andra setet fick ryssarna inte riktigt i gång sitt snabba och tunga spel och spelet jämnade ut sig betydligt. Vid 7–7 blev det också något dramatiskt då Anastasia Vasina tog sig mot bröstet och tvingades påkalla läkarhjälp.


Mot topp tio
Efter fem minuters timeout var hon åter redo för spel och vilket spel hon sedan visade prov på. Hennes nätspel var helt avgörande för matchens utgång.
– Jo, min partner är bra på att blocka, säger Galina Boyko och skrattar. Det är vår starka sida.
Men spanjorerna gav aldrig upp och när Vasina/Boyko tröttnade något fick Liliana/Baquerizo igång sitt kvicka fotarbete. Ett tag ledde de med 17–15 och såg ut att gå mot setseger. Då vaknade ryskorna och tog till slut hem setet med 21–19.
– Nu vill vi vinna ännu fler matcher. Vår bästa placering är en niondeplats från Schweiz och vi hoppas på ett lika bra spel som vi presterade där. Kanske ännu bättre, säger Boyko.
För Liliana Fernandez och Elsa Baquerizo är det slutspelat i Paf Open för den här gången – om nu inte turen är på deras sida. En så kallad lucky loser går nämligen även vidare till huvudtävlingen.
– Först väntar vi på lucky loser-lottningen och sedan bär det iväg till Holland där vi spelar nästa gång, säger Baquerizo.

Finska och svenska resultat i damernas första kvalomgång: 
Renata/Leão(BRA)-Ogren/Åsberg (SVE) 2-0 (21-13, 21-10)
Mullin/Dampney (GBR)-Heikura/Korpisaari(FIN) 2-0 (21-13, 21-10)
Pekkarinen/Koljonen (FIN)-Boyko-Vasina(RyS) 0-2 (7-21, 14-21)
Minusa-Jursone(LAT)Klockar/Surjadi(SVE) 2-0 (21-8, 21-13)

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax