DELA

Holmén sparar på krutet

ÅLAND MARATHON. På söndag ställer sig Janne Holmén på startlinjen för att springa den fulla distansen vid Åland Marathon. Holmén har taktiken klar men europamästaren från 2002 kommer inte att köra för fullt.
– Ett halvhårt lopp kan vara bra träning, men att springa för fullt bara drygt två månader efter mitt förra lopp skulle inte vara utvecklande, skriver Holmén i sin kolumn på Yle-sportens hemsida.
På söndag är det dags för årets upplaga av Åland Marathon. På startlinjen återfinns Janne Holmén, som gör sitt andra framträdande på Åland inom kort tid. Jomala-sonen vann ju i överlägsen stil årets Kanonlopp.
Åland Marathon är ingen obekant tillställning för Holmén. Han har deltagit flera gånger, senast år 2004. Detta är dock första gången han springer den fulla maratondistansen.
Holmén skriver i sin kolumn på Yle-sportens hemsida att han kommit igång bra med träningen och att det inte ska vara några problem att springa 42 kilometer i Mariehamn på söndag.
– Jag kommer emellertid inte att köra på helt för fullt, det sparar jag till i april, skriver Holmén i kolumnen.

Herrmaran först ut
Holmén har både taktik och resultatmålsättning klar inför helgen, men det är inget han avslöjar för sina motståndare i förväg.
– Det handlar trots allt om en tävling, även om motståndet förhoppningsvis blir lite lättare än vanligt, skriver han.
Janne planerar även att springa något kortare och snabbare landsvägslopp i november eller i december. Den åländske maratonmästaren har även studerat tidtabellen för VM i Osaka nästa år. Noterbart är att herrarnas maraton kommer att vara första gren. Normalt brukar loppet placeras vid mästerskapens sista dag. Nu kan Holmén för omväxlings skulle få möjlighet att hinna se sig omkring och eventuellt få en glimt av tävlingarna inne på VM-stadion.
– Det har jag fortfarande aldrig haft tid och kraft att göra, trots att jag tävlat i internationella mästerskap på seniornivå sedan 2002.

Jonsson har tre raka
Regerande mästare i Åland Marathon är Leif Hansson från FK Studenterna som ifjol vann på tiden 2.42,54. Senast en ålänning tog hem loppet var 1990 då JIK:s Stefan Mattson var först över mållinjen. Agneta Jonsson från Team Skavsåret har tre raka segrar på damsidan.
År 2005 deltog 159 personer i Åland Marathon vilket var rekordmånga deltagare. För första gången sedan starten år 1982 tog även samtliga löpare sig i mål.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax

tfn 528 462