DELA

Fridykare i VM-final

FRIDYKNING. Ålands bäste fridykare Anders Larsson överraskade såväl världseliten som sig själv när han tog sig till final i fridyknings-VM i Slovenien i helgen.
– Nu har jag uppnått ett av mina livsmål, säger han.
Ingen hade väntat sig att okände Anders Larsson ens skulle ta sig till final i fridyknings-VM i slovenska Maribor i helgen. Allra minst han själv.
– Det var helt sjukt att jag blev sjua. Mot hela världseliten. Målsättningen var bara att vara med och få lite träning och se hur de stora pojkarna dyker. Jag hade en hemlig dröm om att gå till final, men vågade inte tro på det själv, säger Larsson.
Det visade sig att du är en av de stora pojkarna?
– Ha ha, ja tydligen är jag det.
Finalplatsen kom i grenen dynamisk fridykning utan fenor. Som längst simmade Anders Larsson 134 meter under vattnet, vilket var det sjunde bästa resultatet, tillika personligt och svenskt rekord. Även i de andra grenarna gick det bra för Larsson. Med fenor blev han 27:a efter att ha simmat 139 meter under vattnet och i statisk andhållning klockades han på 6 minuter och 8 sekunder, vilket är personligt rekord med 31 sekunder och räckte till en 22:a plats.
– Jag var bara 12 sekunder från B-finalplats i andhållning, säger Larsson.

Van vid vatten
I andhållning coachades han av brodern Johan Larsson. Med som stöd var även klubbkamraterna Daniel Flöjt, Peter Sjöberg och Ingela Karlsson från Freediving Team Åland. I grenen flyter den tävlande med ansiktet under vattnet så länge han kan, med en domare på land och en säkerhetsperson bredvid.
– När man inte kan hålla andan längre måste man få ett godkänt säkerhetsprotokoll. Det innebär att man ställer sig upp, tar av sig näsklämman och glasögonen och säger ”I´m okay”. Klarar man inte det blir man underkänd, förklarar Larsson.
Som före detta elitsimmare är 28-årige Anders Larsson ingen nybörjare i vattnet, men han har ändå haft en snabb resa inom fridykningssporten. Från en trevande början på Idrottsgården för drygt tre år sedan, via den första tävlingen i augusti förra året, till sjunde bäst i världen.

Badvärd
– Det har gått otroligt snabbt. Jag jobbade som badvärd på Idrottsgården och det var några som höll på att träna fridykning. Jag provade på och det visade sig att jag hade viss talang, säger Anders Larsson.
Han tränar med klubbkompisarna två gånger i veckan i Mariebad. Med den ringa träningsmängden är han ett undantag bland världseliten.
– Alla andra som gick till final tränar mycket, mycket mer. Jag gör det för att det är kul och för att jag älskar vatten. Jag vill inte göra det till någon supersatsning utan det viktigaste är att det är roligt, säger Larsson.
– Å andra sidan har jag nu uppnått ett av mina livsmål, att skriva in mig i historieböckerna. Jag blir förstås sugen på att köra lite hårdare nu och jag vill dessutom se hur djupt jag kan gå.

FREDRIK EKMAN