DELA

Erik Sandvärn mållös i VM

FOTBOLL. VM för minoriteter blev organisationsmässigt ingen succé. Men samelandslaget fick i alla fall öva målskytte, totalt 42 mål trillade in på tre matcher.
För IFK:s Erik Sandvärn blev det dock inte ett enda.
– Jag försökte verkligen, säger han med ett skratt.
Samelandslaget Sápmi hade inga problem att kamma hem totalsegern i Viva World Cup som arrangerades på franska rivieran förra veckan.
Endast tre lag deltog i turneringen sedan Sydkamerun på slutrakan tvingats dra sig ur på grund av visumproblem för sina spelare. Samerna, där IFK Mariehamns Erik Sandvärn spelar, inledde turneringen med att slå hemmanationen Occitaninen med 7–0, tilldelades en 3–0–seger mot uteblivande Sydkamerun innan man i sista gruppmatchen besegrade Monaco med klara 14–0. Det var också sistnämnda som samerna ställdes mot i finalen, där det blev storseger med hela 21–1.
– Vi gjorde 42 mål och jag fick inte in ett enda, säger Sandvärn med ett skratt och tillägger:
– Det skulle blivit en tråkig match om man inte engagerat sig, så jag försökte verkligen men det blev inget. Men det blev många assist!

Bra stämning
Han konstaterar att NF-boards första officiella VM-turnering för länder som inte är medlemmar i de stora organisationerna FIFA och UEFA inte blev riktigt som förväntat.
– Tanken var ju att det skulle vara fler lag och bättre planer. Rent organisationsmässigt var det inte hundra procent, men trots allt tycker jag det var en bra turnering med bra stämning.
Första matchen spelades på konstgräs, medan resten bjöd på bättre underlag.
– Problemet var att det inte var klart förrän på matchdagen var vi skulle spela och på vad för slags plan.
Han förstår att det är mindre pengar i rörelse när minoriteter står bakom arrangemanget.
– Det var någon som hade kollat på Internet och konstaterat att inte heller det första riktiga VM var någon succé. Som det är nu är upplägget på pappret klockrent, säger Erik Sandvärn.

Liten publik
Alla deltagande nationer bodde på samma hotell
– Det sociala har varit kanon!
Svensk och norsk media visade stort intresse för turneringen. Flera tv-kanaler och tidningar följde samernas väg.
– Det är bra för lagets skull, ekonomin är sådan att varje krona måste redovisas.
Publikmässigt var det dock ingen höjdare.
– Det var ganska blekt. I finalen var det kanske 200-300 i publiken, men innan dess inte mer än 50 personer. Men jag vet ju inte heller om de marknadsfört sig särskilt mycket, har de gjort det var det riktigt dåligt med folk.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax