DELA

Dags för årets sista trav

TRAV. En amerikansk mil motsvarar 1.609 meter. Det är också den distansen som avverkas i nio lopp på raken när Ålandstravet på lördag arrangerar ”American Afternoon”.
I helgen är det dags för årets nionde och sista travdag i Norrböle. Loppen är fyllda och samtliga stallplatser på Ålandstravet inrymmer en häst under lördagseftermiddagen.
– Alla kommer trots att Ålandsfärjan gick på grund. Ungefär hälften var bokade på den, men vi hade tur och fick plats med dem på Eckerölinjen, säger verksamhetsledaren Jan Blomqvist.
Temat är ”American Afternoon” vilket grundas på att samtliga nio lopp avgörs på distansen 1.609 meter, vilket motsvarar en amerikansk mil.
– Men något annat blir inte amerikanskt.

Kuskmatch
I det femte loppet inleds Birka Cruises kuskmatch.
– Det är den första deltävlingen, de två andra avgörs i Gävle och Eskilstuna. Det är fyra kuskar från varje bana som gör upp, berättar Blomqvist.
Åländska representanter är Malin Friman, Kristian Autio, Barbro Carlsson och Jan Söderström. De har bland annat meriterade kuskar som Sören Eriksson och Erik Lindegren att matchas mot.

Nytt på gång
Inför avslutningen kan Jan Blomqvist blicka bakåt på ett bra år och samtidigt planera framåt.
– Särskilt lunchtraven har varit riktigt bra. Även om det ser ut som det inte blir av nästa år, har vi nästan gjort klart med en annan grej som betyder att det inte är hela världen om vi tappar lunchtravet.
Vad?
– Det är bara nästan klart ännu.
Klockan 14.00 på lördag är det dags för årets sista trav i Jomala.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax