DELA

Betydelselös men viktig match väntar ÅU

FOTBOLL. Åland United är redan klara för semifinal i ligacupen, men tränaren Marianne Miettinen ser ändå dagens match mot KMF Kuopio som mycket viktig.
– Vi har inte spelat så många träningsmatcher, så den här matchen betyder väldigt mycket för oss, säger hon.
Åland United har haft otur med träningsmatcherna den här försäsongen. Flera har ställts in och därför tycker Miettinen att torsdagens ligacupmatch mot KMF känns extra viktig.
– KMF ser den också som viktig, det märks om inte annat på att de flyger in sin mittback som just nu är med på landslagsuppdrag i Italien till Åland. Matchen börjar 18.30 och hon landar på Åland 18.40. Att de ändå tycker att det är värt att flyga hit henne är väl ett bevis på att de tycker matchen är viktig.
Åland Uniteds landslagsspelare, Jaana Lyytikäinen, flyger inte hem i tid för att delta i dagens match. ÅU för också klara sig utan försvararna Marie Waarheid och Sanna Vahtera, som fortfarande inte är återställda från sina skador.
– Men det ser mycket bättre ut för dem båda två. De har fått börja springa igen och Sanna har fått börja driva bollen lite. Det är på rätt väg men det tar ett tag ännu innan de kan delta i matcher, säger Miettinen.

Tuff konkurrens
I Waarheids och Vahteras frånvaro har Miettinen under försäsongen fått testa andra alternativ i backlinjen.
– Mittbackarna Carro (Caroline Sjöblom) och Frida (Thilén) har börjat fungera väldigt bra ihop. Mot Nice Futis senast spelade de jättebra, kommunikationen dem emellan fungerar bra och de spelar tryggt. Det blir svårt för Sanna och Marie, de kommer att få tävla om positionerna när de är återställda. Men det är en bra sak att man har olika möjligheter, olika spelare som vet att man kan använda sig av i backlinjen.
Att ÅU:s försvar fungerat bra hittills visas bland annat av att laget inte släppt in ett enda mål i ligacupen.
– Målsättningen är att fortsätta på samma sätt. Grunden är att inte släppa in några mål, utifrån det kan vi sedan utveckla vårt anfallsspel.

Fler passningar
Inför dagens match hoppas Miettinen också att ÅU vågar ta mer tid på sig i anfallsspelet.
– Det betyder inte att vi ska dra ner på tempot, utan att vi ska våga slå lite fler passningar innan vi slår den sista och avgörande passningen. Vi ska fortsättningsvis spela med en eller två beröringar, men vi ska försöka att inte gå så rakt på med en gång.
Vad gäller KMF har Miettinen inte sett dem spela ännu i år, men hon tror att laget kan bjuda på bra motstånd.
– De spelar alltid med stort hjärta och inställning. Jag har hört att de har snabba kantspelare som anfaller snabbt och som vågar utmana. Så det blir säkert en svettig kväll för våra ytterbackar.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax