DELA

Åland Marathon slår nya rekord

MARATHON. Fyra mil. Två kilometer. 195 meter. På söndag är det dags för Åland Marathon & 1/2 Marathon. En tävling som vuxit enormt de senaste åren. Allt tack vare energisk marknadsföring.
På bilden syns Janne Holmén som vann förra årets maraton.
Till helgen besöker omkring 1.500 människor Åland för en enda sak. Eller kanske för två saker. Att springa maraton eller att titta på maraton. Gott om folk lär det i alla fall bli med över 600 anmälda löpare än så länge till de båda loppen. En siffra som slår alla tidigare rekord.
– Huvudloppet är större än det varit tidigare, säger Stefan Hägg som är arena- och banansvarig för loppet.
De senaste tre åren har arrangörerna jobbat intensivt för att skapa sig ett namn i löparvärden och nu märker det att allt arbetet börjar ge resultat. Bland annat har de varit runt på olika maratonlopp i världen för att marknadsföra Åland Marathon och årets lopp har annonserats i Finland, Sverige och Norge.
– Det blir som ett varumärke, säger Stefan Hägg. Många av de löpare som varit är nöjda med loppet och funktionärerna.
Förutom servicen runt loppet är det även många löpare som är väldigt nöjda med banan. Trots att den går längs landsväg. Den är snabb och temperaturen brukar oftast ligga runt idealiska tio grader.

Holmén i startfältet
Affischnamnet i år är givetvis fjolårets vinnare Janne Holmén som även i år får stå som favorit. Trots löpare från nästan alla världsdelar är det ingen som verkar kunna hota honom. Närmare 20 nationaliteter finns representerade och även detta är rekord. Förutom närliggande länder som till exempel Estland och Tyskland finns det även löpare från Japan och Malaysia.
På halva distansen finns det några riktigt bra svenska namn med med VM-meriterade Anna Rahn i spetsen och på herrsidan är finska Santtu Mäkinen ett intressant namn.
– Det är en före detta landslagslöpare av nationell toppklass, men han har trappat ner lite. Det är ändå jätteskoj att han kommer, säger Hägg.
De flesta löparna kommer från Finland och Sverige men förutom Janne Holmén finns det inga åländska toppnamn representerade. Om vi inte räknar Julia Kimell. Hon ska nämligen vara kranskulla.

Försiktig i trafiken
Förutom maratonloppen arrangeras även Stavgångsloppet och Peugeot Fun Run. Den senare över 10 kilometer.
– Det ska vara något för alla i hela familjen, säger Hägg. Inte bara för de som vill springa maraton.
Dessutom arrangerar Åland Marathons samarbetspartners ett pastaparty på fredag. Främst för löpare utifrån. Andra sidoaktiviteter är lite mer hemliga. Men det skulle inte förvåna om någon orkester dyker upp längs banan. Eller något annat kul.
Vill du ta med din familj ut längs banan är Hammarland nog den bästa platsen eftersom banan där vänder. På så sätt finns det möjlighet att se många löpare i bägge riktningar. Även längs Gottbyvägen finns det bra med parkeringar. Stefan Hägg vädjar dock till alla trafikanter att vara ute i god tid och att respektera trafikreglerna.
– Vi har lyckats få begränsningar i trafiken längs Hammarlandsvägen ända till Kattby. Det är 50 kilometer i timmen som gäller mellan 08.30 till 12.00.
Något arrangörerna dock inte kan råda över är vädret och de senaste dagarna har Hägg suttit som klistrad framför väderleksrapporterna. Någon snö som förra året lär det inte bli. Istället räknar han med liknande väder som det varit under veckan.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax