DELA
Foto: Ronny BerglundSTUGTÄTT Bilden visar antalet fritidsbostäder och antalet permanenta boenden, räknat i antal hushåll, på Åland. Källor: Statistikcentralen, Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Stugor i majoritet i de flesta kommuner

Fyra stycken per kvadratkilometer.

Så tätt står fritidshusen på Åland.

Och de flesta kommuner har fler fritidshus än fastigheter för stadigvarande boende.
6 223 fritidsbostäder finns på Åland.

I förhållande till det totala antalet i Finland – drygt 500 400 – motsvarar de åländska fritidshusen inte mer än omkring 1,2 procent. Men med ett nationellt genomsnitt på 1,7 fritidsbostäder per kvadratkilometer sträcker sig stugtätheten på Åland en bra bit över genomsnittet i Finland. De åländska fritidshusen – eller sommarstugorna, som många föredrar att kalla dem – är så många att det genomsnittliga antalet per kvadratkilometer är fyra. Det visar Statistikcentralens uppgifter från 2014.

Och även om kommuner som Mariehamn, Jomala och Saltvik har klart fler hushåll där någon bor året om jämfört med fastigheter för fritidsbruk, har de flesta kommunerna – 10 av 16 – fler fritidshus än permanenta boenden. Jämförelsen baseras, förutom på Statistikcentralens uppgifter om fritidshus år 2014, på Ålands statistik- och utredningsbyrås uppgifter om antal bostadshushåll på Åland år 2013.

Vårdö ligger i topp i jämförelsen med 2,67 fritidsbostäder per ”vanligt” hushåll. På fasta Åland toppar Lumparland och Geta med 1,65 respektive 1,60 sommarstugor i förhållande till året runt-boenden.

Flest stugor totalt sett finns i Lemland. Det minsta antalet fritidsbostäder, både totalt sett och jämfört med permanenta bostäder, har Mariehamn.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!