DELA

Taxichaufför åtalad för misshandel

– Han slog honom flera gånger i ansiktet och i bröstet, sade ett vittne vid gårdagens rättegång mot den misshandelsåtalade skoltaxichauffören.
I går hölls rättegången mot den taxichaufför som står anklagad för att ha misshandlat en tonårig pojke i juli 2009. Pojken är elev i Träningsskolan i Jomala och åker med taxiföretaget i fråga till skolan och specialfritidshemmet alla vardagar. Taxichauffören är alltså väl bekant med pojken.
Den aktuella morgonen väntade pojken på taxin i hemmet tillsammans med en vikarierande närvårdare, som i går kallades som vittne av åklagaren. Under rättegången berättade närvårdaren att pojken agerat oroligt och att han inte ville gå in i taxin.
– Han tog av sig sina skor, grät och viftade med armarna, sade närvårdaren.


Förträngt
Hon berättade vidare att taxichauffören klivit ur taxin för att hjälpa henne få in pojken i taxin. Hon tillade dock att hon förträngt delar av händelsen eftersom det ”var så hemskt”. För att få bukt med pojkens viftande ska chauffören efter en stund ha slagit till pojken med handen i ansiktet och hållit händerna mot hans hals. Om händerna hamnade just vid halsen med avsikt eller i misstag var däremot oklart.
– Jag blev helt stel och visste inte vad jag skulle göra. Jag minns inte exakt hur det gick till eller var slagen träffade, men han slog honom upprepade gånger, sade närvårdaren.
När chauffören till sist fått in pojken i taxin blev nästa kamp att få på honom bältet. Närvårdaren minns det som att han då höll ena underarmen mot pojkens hals medan han satte fast bältet med den andra. I förundersökningen uppgav hon att det resulterade i att pojken såg ut att inte få luft, det mindes hon däremot inte i går.
– Men sade jag så i förhöret så hände det, sade hon.


Började blöda
Hon såg sedan hur ett av slagen resulterade i att pojken började blöda i ansiktet men vet inte om det kom från näsan eller läppen. Ett slag ska även ha riktats mot bröstkorgen efter att bältet satts fast.
– Under hela tiden grät han och ropade ”pappa” och ”hjälpa”. Det sista jag såg var att chauffören låste bildörren och slog honom i ansiktet en gång till, sade närvårdaren.
Taxichauffören nekar till anklagelserna och upplever händelsen annorlunda.
– Han var på väg mot landsvägen och jag insåg att tjejen (närvårdaren) inte hade kontroll över situationen, så jag klev ur för att stoppa honom, sade chauffören.
Han beskriver hur vild pojken varit, att han slitit tag i kontokortmaskinen och handskfacket. För att få stopp på ”viftandet” höll han fast pojken och ”tog i så mycket som det behövdes för att få fast bältet”.
– Men under mina 46 år som taxichaufför har jag aldrig misshandlat någon och jag hoppas verkligen att jag inte gjort det nu heller.


Onödigt våld
Pojkens pappa medgav under rättegången att pojken kan vara våldsam och flera gånger orsakat problem i taxin, men att det bästa då är att i stället försöka lugna ner honom.
– Var det nödvändigt att med våld tvinga in honom i taxin? undrade pojkens ombud.
Chufförens ombud föreslog en förlikning men det ville inte pojkens föräldrar gå med på.
Dom förkunnas senare.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax