DELA

Snabba ryck när Nyan blir sexdagarstidning

Nya Åland blir sexdagars! Lördagen den 17 mars kommer Ålands första lördagstidning ut. Efter den nya konkurrenssituationen som tidningen Åland ställde Nya Åland inför för två veckor sedan har styrelsen arbetat oerhört snabbt.
– Beslutet togs i fredags efter en veckas diskussioner. Det här kännetecknar Nya Ålands sätt att arbeta, vi kan vara oerhört snabba. Det är definitivt ett styrkebesked, säger vd Stefan Norrgrann.
(På bilden styrelsen som tog beslutet. Närmast kameran ordförande Jarl Danielsson. På vänster sida om bordet Håkan Skogsjö, vd Stefan Norrgrann, chefredaktör Nina Fellman och Henrik Johansson. På höger sida Anders Johansson och Edgar Öhberg.)
Det känns som en självklarhet att Nya Åland blir en tidning som kommer ut sex dagar i veckan, det är Nyans medarbetare och ledning överens om. Efter att tidningen Åland kom med sitt besked har olika förslag diskuterats i huset. Konkurrenssituationen förändrades då tidningen Åland för två veckor sedan meddelade att de kommer ut sex dagar i veckan från och med 14 april och samtidigt blir morgontidning.
– Vi vet att ålänningarna vill ha två tidningar. Man kan uppfatta tidningen Ålands nya koncept som ett försök till angrepp på tvåtidningssituationen och det angreppet bemöter vi nu, säger styrelsens ordförande Jarl Danielsson.


Snabba beslut
Som vanligt på Nya Åland är det inte långt mellan tanke och beslut. Stefan Norrgrann drar sig till minnes då tidningen Åland skulle lansera sin nättidning.
– Vi fick veta det på måndag och på torsdag fanns Nyan ute som nättidning. Vi är snabba och spänstiga, det är en stor styrka. När beslutet om att vi skulle bli en sexdagars tidning tagits fanns ingen anledning att vänta med att visa det.
Stefan Norrgrann vill också lyfta fram en väsentlig skillnad mellan de båda tidningarnas lördagssatsning.
– Nyan går upp i antal medan tidningen Åland i praktiken flyttar sin torsdagsbilaga till lördagen. Våra prenumeranter får en tidning till.
En anledning till att besluten kan tas snabbt är den korta vägen mellan till exempel en annonsförsäljare och vd:n och mellan journalist och chefredaktör.
– Vi har ett jättestarkt arbetsteam både i tidningshuset och i tryckeriet och styrelsens beslut var enhälligt, säger Jarl Danielsson, som också påpekar att olika strategier diskuterats genom åren, vilket var en av anledningarna till att beslutet gick så snabbt att ta.
– Ända sedan Posten meddelade sin prishöjning har vi antagit att tidningen Åland skulle bli morgontidning. Vi har funderat mycket över vilken utveckling vi står inför i och med det, säger Stefan Norrgrann.


Kall champagne
För chefredaktör Nina Fellman var det också självklart att slåss.
– För första gången i en sådan här situation har vi allt på grej. Vi har en redaktion som är effektiv, en organisation som fungerar, en arbetsrytm som vi kan och företaget har stabil ekonomi. Dessutom har vi ägare som vill satsa och vill framåt, självklart vill vi det också. Vi är färdiga för den här utmaningen, nu är det bara att jobba.
De praktiska omständigheterna är något som redaktion och ledning får arbeta fram under tiden till 17 mars.
– Nu har vi ett beslut och det är roligt att få vara med om något så här stort i ett ändå litet samhälle. Det känns som ett glas kall champagne, det pirrar och bubblar, säger hon.


Ingen lördagsbilaga
Vissa resursförstärkningar behöver göras, men de är enligt Nyans ledning måttliga.
– Två eller tre personer kommer troligen att anställas. Rutinerna kan vi redan, säger Jarl Danielsson.
– Vi räknar förstås med lönsamhet och att både prenumeranter och annonsörer skall öka, säger Stefan Norrgrann.
Lördagstidningen blir ingen bilaga, även om tidningen förstås kommer att bjuda på mycket helgläsning.
– Jag tror att vi går mot den utvecklingen att vardagsläsningen blir mindre viktig medan man har mer tid att läsa tidningen på en lördag. Tidningskonkurrensen överallt är hård, men på Åland är den knivskarp. Det har gjort att Åland har två förbannat starka tidningar, säger Stefan Norrgrann.
– Vi känner att vi har ett starkt stöd ute i det åländska samhället. Det förtroendet skall vi göra allt för att förvalta på bästa sätt, säger Jarl Danielsson.
Nyans första lördagstidning sammanfaller med att de nya tryckpressarna tas i bruk. Inkörningen har pågått en vecka, och redan den här veckan kan det bli klart att Nya Åland har möjlighet att tryckas med 24 sidor i färg.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax