DELA

Politiker positiva till Rockoff-förslag

– Jag hoppas att problemen löser sig så här. Då kommer vi bort från en konflikt som leder till att folk förlorar pengar och staden får en massa badwill.
Det säger stadsstyrelsens ordförande Barbro Sundback (s) om Dennis Janssons och Anders Wiklöfs förslag att Rockoff flyttas tillbaka till Torget redan i sommar och Mariehamns stad köper tillbaka Mariepark-fastigheten för 1,5 miljoner euro.
(Bilden visar Tomas Ledin på Rockoff-scenen på Torget 2001).
Barbro Sundback bekräftar att Anders Wiklöf pratat med henne innan han berättade om förslaget.
– Om Anders Wiklöf och Dennis Jansson är överens så tror jag att förslaget har goda förutsättningar att gå igenom. Det skulle lösa en massa problem som hittills förefallit olösliga. Jag tycker att det här är ett väldigt positivt steg, säger hon.
Hon anser att Rockoff hör hemma på Torget.
– Där tycker också publiken att konserterna ska hållas. Och där finns det inga grannar på samma sätt som vid Mariepark så någon stadsplaneändring blir inte nödvändig.


”Alla måste bidra”
Vad säger du om Dennis Janssons krav på 1,5 miljon euro för Marieparksfastigheten?
– Det är ganska mycket pengar. Men om man ska kunna lösa det här måste alla vara med och bidra för att slutet ska bli lyckligt. Det finns möjligheter att få fastigheten att fungera. Men jag vill inte föregå beslutet.
Staden äger sedan tidigare marken.
Det förekom klagomål också när Rockoff hölls på Torget. Kan det bli nya klagomål?
– Det blir i så fall fråga om en nystart. Men det är svårt med verksamhet i stan, och ett särskilt tillstånd kommer att behövas också för Rockoff på Torget.
Att enbart flytta konserterna till Torget innebär knappast problem, säger Barbro Sundback.
– Det räcker med att lämna in en anhållan till stan. Men jag antar att Dennis Jansson vill att också de andra bitarna ska vara lösta och då tar det förstås längre tid.


Kunde lösa knutar
– Tanken är värd att fundera på, säger Johan Ehn, (fs)-ledamot i stadsstyrelsen som diskuterar Andes Wiklöfs och Dennis Janssons gemensamma förslag på torsdag.
Johan Ehn fick informationen av Anders Wiklöf i går.
– Det här kunde lösa alla knutar. Staden har ju redan nu ett delintresse i fastigheten i och med att Mariehamnsmodellen visas där, och till den delen är vi intresserade av en fortsättning. Men vi borde se till att vi får med ytterligare en part som är villig att driva restaurangen.
Johan Ehn menar att det första alternativet för staden kanske inte är att köpa fastigheten för 1,5 miljoner euro som Dennis Jansson har begärt.
Vad säger du om Rockoff på Torget?
– Jag har inget emot det.Det ser jag som en positiv sak. Centrum behöver leva.
Christian Nordas, (lib)-ledamot i stadsstyrelsen, kände inte till förslaget förrän Nya Åland berättade om det i går på eftermiddagen. Hans spontana kommentar gäller köpesumman.
– 1,5 miljoner euro är ett penni på skattöret. Det här är pengar som inte finns. Frågan är hur man hittar pengarna och hur vi kan motivera ett köp samtidigt som vi sparar in på annat.


Privatföretagare
Den bästa lösningen vore, som han ser det, att hitta någon privatföretagare som vill köpa eller hyra fastigheten för något speciellt behov, kontor till exempel.
– Säkert kan huset används till något sådant.
På måndag har (lib)-gruppen möte då förslaget ska diskuteras.


I morgon kväll
I morgon kväll blir det troligen en första diskussion om förslaget i stadsstyrelsen. Då ska förslaget till stadsplaneändring för Mariepark diskuteras – ett förslag där 19 fastighetsägare i närheten lämnat in anmärkningar.
– Det visar att grannarna inte tänker ge upp. De vill inte att stadsplanen ska ändras så att verksamheten blir tillåten.

ANNIKA ORRE