DELA

Minnesceremoni till havs

En minnesceremoni för de anhöriga till besättningen på den ryska ubåten S-2 som sjönk i området kring Märkets fyr i januari år 1940 kommer att hållas den 17 augusti.
Det var på kvällen den 1 januari 1940 som ubåten S-2 sändes ut från basen i Liepaja i Lettland, med destination Bottenhavet. Ombord fanns en besättning om totalt 50 man. På dagen den 3 januari noterade fyrvaktarna Sjöblom och Eckerman en ubåt med beteckning S-2 som i ytläge gick med nordlig kurs öster om Märket, där den dök. En stund senare hördes en kraftig explosion i sydostlig riktning, och svart rök steg upp ur havet.

Några entydiga bevis fanns dock inte förrän svenska och åländska dykare efter flera års sökande påträffade vraket våren 2009. Påföljande undersökningar har visat att en explosion inträffat i fören och att den varit så våldsam att den slitit sönder skrovet i flera delar. Detta var därmed Sovjetunionens enda större totalförlust ute till havs under vinterkriget. Ingen visste då att det skulle dröja nästan 70 år innan de anhöriga till besättningsmännen skulle få slutlig klarhet i händelsen.

En delegation med ryska anhöriga har initierat att en minnesceremoni ska hållas vid haveriplatsen den 17 augusti. Landskapsregeringen har kommit överens med statens representanter på Åland att de ombesörjer en säker sjötransport till platsen för haveriet.