DELA

Många tog farväl av Sjöfartsmuseet

Över 400 personer besökte Ålands sjöfartsmuseum i går när man höll öppet sista dagen före renovering och utbyggnad.
Skattjakt, sång, pyssel och segelsömnad hann man med under fyra timmar. Nu ska stora delen av föremålen ställas ut i Åbo.
Nu är Ålands sjöfartsmuseum stängt i åtminstone 1,5 år. Det firades med öppet hus hela söndagseftermiddagen. Till tonerna av Rolling Home pågår piratflaggtillverkning, lotteriförsäljning och allmänt mingel. Det är många som passar på denna sista dag att se vad museet har att erbjuda.
– Sist jag kollade var det över 400 besökare, säger museichef Hanna Hagmark-Cooper en timme före stängningsdags.
Det är som en vanlig dag på museet då?
– I wish. (Jag skulle önska det. Reds översättning)

Måste tömma
Sjöfartsmuseets utrymmen är i behov av renovering, men man strävar till att behålla interiören, stämningen och utseendet i de gamla delarna. Den nedre västra delen ska dock byggas ut från 100 kvadratmeter till 500 kvadratmeter för att rymma museets växande samlingar.
– Jag hoppas att renoveringen går igenom i lagtinget, men vi måste tömma i vilket fall som helst eftersom vi ska bygga en 300 kvadratmeters utställning på Forum Marinum i Åbo. Så vi kör på och stänger!
Vad ska ni göra under renoveringen?
– Vi ska planera och göra de nya utställningarna tillsammans med en utställningsarkitekt. Vi ska se vad som behöver konserveras.
Så den som missade öppet hus i söndags får ge sig till tåls tills museet öppnar igen eller besöka Forum Marinum i Åbo.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax