DELA

Kungen kollar Stormfågeln

Passagerartrafik mellan Mariehamn och Kapellskär på 30 minuter – utan svallvågor?
Det är målet för entreprenörerna bakom båtprototypen Stormfågeln, som testkörs i sommar.
Självaste kung Carl XVI Gustaf är intresserad.
(På bilden syns kungen till höger när uppfinnaren Torbjörn Eriksson och Magnus Ullman (med ryggen mot kameran) presenterar projektet.)
På Åland är rikssvenske juristen Magnus Ullman känd som författare med sjöfart som specialitet. De senaste fem åren har han ägnat mycket obetald arbetstid åt ett projekt som han tror att kan revolutionera fartygsmarknaden.
Stormfågeln, med en marschfart på 65 knop, skall testköras mellan Kapellskär och Mariehamn i sommar. Prototypen är 15 meter lång, och tack vare skrovets speciella form och ställbara propellrar skall Stormfågeln kunna köras fort hela vägen från hamn till hamn – utan svallvågor.
Konstruktören Torbjörn Eriksson har byggt båten. Magnus Ullman har raggat sponsorer och skött marknadsföringen. Och han har gjort ”allt” för att få branschfolk att förstå varför Stormfågeln är så speciell.
– Vi har försökt med seminarier och allting. Jag vet att rederinäringen är mycket konservativ. Nej, jag tror inte att rederierna ser oss som konkurrenter, de tar nog det här med ett leende.
Hittills har projektet kostat mellan 8 och 9 miljoner kronor.
SSAB, Scania och SAAB har sponsrat, kung Carl Gustaf skall snart provåka, och ett italienskt bolag vill bygga både en racerbåt och en lyxjakt med Stormfågeln som förebild.


Eventresor
Magnus Ullman tror att det finns en marknad för snabbturer mellan Kapellskär Mariehamn.
– Om man bara har ett ärende att uträtta på Åland är det inte roligt att sitta på färjan i två-tre timmar. Det här kan vara ett alternativ för affärsmän som har bråttom. Eller en upplevelseresa, en event.
Båten blir sin egen reklampelare, med namnet i stora bokstäver längs sidorna.
– Så den kommer nog att väcka uppmärksamhet.
Det mest intressanta för Ullman och Eriksson just nu är att se hur Stormfågeln uppträder i grov sjö. Om resultatet blir vad de hoppas på kan de bygga en större Stormfågel till nästa säsong.
Bolaget Stormfågeln AB har idag cirka 750 delägare, inklusive en och annan ålänning. Bolaget har anställt vd:n Jan Eriksson som tillträder i slutet av mars. Trafiken sköts av Magnus Ullmans nystartade rederi Skeppsmyra.
Mera information om projektet finns på www.stormfagel.se.

PATRIK DAHLBLOM

redaktion@nyan.ax