DELA

Johanna vann silver i Italien

Hotell- och restaurangstuderande Johanna Rogers har vunnit silver i en stor europeisk tävling i receptionskunskap.
– Jag hörde inte ens vem som vann för jag var i ett sådant glädjerus över att ha fått silver, säger hon.
Europeiska organisationen för hotell- och turismskolor höll i förra veckan sin årliga internationella tävling för studerande.
Tävlingen hölls i Italien, den 16–21 oktober, och där visade studerande från 130 olika skolor, från cirka 30 olika länder, upp sina kunskaper i sådant som har med restaurang, turism och hotell att göra.


Fyra från Åland
Bland de tävlande fanns fyra studerande från Åland. Från högskolan deltog Katja Henkola, kock, och Johanna Rogers, reception. Och från hotell- och restaurangskolan deltog Viktor Eriksson, kock, och Johanna Nordqvist, servering.
Riktigt bra gick det för Johanna Rogers, som alltså studerar till hotell- och restaurangadministratör vid Högskolan på Åland. Hon vann silver i tävlingsklassen ”Front office”, receptionskunskap.
– Det var en jättespännande och rolig erfarenhet, säger Johanna, som förutom äran fick en medalj, silverplakett och en bok om Italien.


Tre moment
Tävlingen var uppdelad i tre olika moment. Först skrev alla deltagare ett skriftligt prov. Sedan delades de upp i grupper om tre personer, som fick skriva ytterligare ett prov. Denna gång var temat affärskommunikation på engelska.
Sista delen var ett praktiskt prov.
– Vi stod i en reception där skådespelare utsatte oss för prov på olika kundsituationer och vi bedömdes utifrån hur vi hanterade de olika situationerna.
24 lag tävlade receptionstävlingen, men totalt var det över 650 personer från olika skolor som umgicks och tävlade under veckan. Programmet var fullspäckat även vid sidan av tävlingarna, det ordandes utflykter, galamiddag och diskotek.


På engelska
Johanna Rogers tävlade på engelska, man fick även tävla på franska om man ville, tillsammans med en tjej från Italien och en från Serbien.
– Det var väldigt spännande och kul att se vad andra skolor lär ut, säger Johanna.
Hur står sig den åländska utbildningen i konkurrensen, tycker du?
– Jag blev lite förvånad över hur bra vi ligger till här. Här lägger vi stor vikt vid bland annat marknadsföring och hur man pratar med kunderna, säger Johanna, som berättar att man inom hennes lag kompletterade varandra väl.
– Tjejen från Italien var bra på att le och hur man skulle flörta in sig hos kunderna, medan hon från Serbien kunde mycket om reception och hade mycket arbetserfarenhet.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax