DELA

Eckerölinjen överväger extraturer

Ålandsfärjan undersöktes i går av dykare efter grundkänningen i tisdags.
– Det kommer att gå in i november innan vi har henne i trafik igen, säger Viking Lines tekniska chef Tony Öhman.
Eckerölinjens ledning diskuterar att sätta in extraturen
I ett pressmeddelande preciseras datumet till den 9 november. Färjan har intryckningar och sprickor på 20 till 30 centimeter i skrovet efter att ha kört på grynnan Marbådan, söder om Marhällan. Eftersom fartyget har dubbelbotten begränsas läckaget till yttertankarna som redan innehåller vätska.
– I det flesta av dem är det vatten men två av dem innehåller rester av torkad olja, säger Tony Öhman.
Enligt Öhman har inget läckt ut. Det bekräftas av landskapets oljebekämpningschef Göran Holmberg. Oljesaneringsfartyget Svärtan har under dagen legat sida vid sida med Ålandsfärjan.
– Nu tätar man sprickorna.
Jonas Karlsson från företaget Jo-Li är en av två dykare på plats. Han vill inte lämna någon kommentar utan hänvisar till rederiet.


På dock
Ålandsfärjan är tagen ur trafik för att dockas och repareras i Estland. Under tiden kommer passagerarna att i första hand dirigeras till rederiets övriga fartyg.
– Vi kommer inte att sätta in en ersättningsbåt, säger Tony Öhman.
Än vill han inte kommentera vad som kan ha orsakat grundstötningen.
– Det kan vara ett mänskligt fel, ett tekniskt sådant eller en kombination av de båda. En rad olyckliga omständigheter kan ha spelat in.
VDR-bandet, en motsvarighet till flygplanens svarta låda, har överlämnats till myndigheterna som kommer att försöka utröna vad som har hänt. På bandet finns styrdata och navigeringsdata. I Finland är det Centralen för undersökning av olyckor som undersöker större tillbud.


Dålig information
Ingen av de 134 ombord skadades i grundkänningen, som var så kraftig att saker rasade i restaurangen och i taxfreen. Viking Line kritiseras av flera passagerare för bristande information i samband med grundstötningen.
– Det var dåligt, inte ett endaste litet meddelande om vad som händer och den personal som fanns med oss blev dessutom arg för att vi frågade, sade passageraren Lina Dahlstedt till Nyan efter olyckan.
Tony Öhman förklarar att högtalarsystemet fungerade vid avgång från Kapellskär men att det slogs ut i olyckan.
Hur ser informationsrutinerna annars ut?
– Först kommer alarmsignaler som betyder att man ska gå gå ut på däck. Sedan ska någon, antingen från bryggan eller informationen, berätta vad som händer.


Ökat tryck
När Ålandsfärjan ligger på dock ökar passagerartrycket på Eckerölinjen.
– Nog har vi märkt av det men hittills har vi lyckats få med de som ringt, säger den operativa chefen Tomas Karlsson.
Eckerö linjens ledning diskuterar som bäst om man ska sätta in extraturer. Efter det första beskedet att Ålandsfärjan skulle vara ur trafik till den 1 november togs beslut att inte ändra i tidtabellen. När dockningstiden förlängdes till den 9 november togs frågan upp på nytt.
– Det gäller morgonturer från Eckerö tisdag, onsdag, torsdag och en 20-tur från Grisslehamn måndag, tisdag och onsdag, förtydligar Tomas Karlsson.
Tisdag till torsdag gäller följande i nuläget: från Eckerö går första turen klockan 13.30. Från Grisslehamn går sista båten 15.00. Vill du anlända till Stockholm tidigt på förmiddagen är du bland annat hänvisad till Viking Lines turer klockan 01.10 eller 04.35. Från Stockholm går en båt 16.45 med ankomst till Mariehamn 23.35. Silja Line har också en tur 04.25 från Mariehamn till Stockholm.
Fredag–måndag kör Eckerölinjen från Eckerö kl 8.30, 13.30 och 18.30 och torsdag–söndag från Grisslehamn 10.00, 15.00 och 20.00.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax