DELA

Åland blir bra miljölaboratorium

Åland kunde bli ett helgrönt område, där man småskaligt kunde prova sig fram till miljövänliga lösningar.
Det säger Rauli Lehtinen (lib), som har varit med och utarbetat liberalernas miljöprogram för Åland. Programmet presenterades i morse och Lehtinen förklarade på presskonferensen att han hade fått en kick.
– Åland skulle bli ett jättebra miljölaboratorium. Många är säkert skeptiska och säger att tanken är utopisk, men Åland kan bli ett grönt område, försäkrade Lehtinen.
Han såg Åland som en mikrostat med alla funktioner och tillräckligt litet för att prova olika lösningar.
När det till exempel gäller lägre skatt på miljöbilar så säger Lehtinen att han förstår att det kan gå trögt i Finland.Men om Åland hade behörigheten så kunde man pröva sig fram här.
Mats Perämaa var inne på samma linje. Han sade att man kan vänta på att andra utvecklar metoderna eller så går man i täten och utvecklar tekniken själv. Om Åland blir föregångare inom ny miljöteknik så har man enligt honom också löst attitydproblemen.


Heltäckande
Miljöprogrammet är heltäckande. Ordförande Viveka Eriksson, som gav den övergripande presentationen, förklarade att man inte vill komma med pekpinnar och peka ut miljöbovar utan har satsat på uppmuntran från samhällets sida för miljövänliga satsningar.
Hon trodde också att man måste ha människorna med sig om olika miljöåtgärder skall lyckas. Om man slår folk i huvudet med miljökrav så går de emot.
Här gavs som exempel de nya kraven på avlopp i glesbygden. De borde tas in stegvis, så inte satsningen väcker så mycket motstånd att den inte alls blir av. Det blir miljön inte hjälpt av.

HARRIET TUOMINEN