DELA
Foto: Conny Nylund

Även dipparna varmare än normalt

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Den tidiga sommarvärmen har fortsatt under senaste veckan med en liten dipp fredag–lördag som ändå låg över det normala för maj. Den högsta dagstemperatur uppmätt i maj på Åland i år är nu 27,4 °C och noterades förra onsdagen vilket är nytt majrekord.

Den tidigare högsta temperaturen för maj var 26,7 °C och är från 1961 som då mättes vid Mariehamns flygplats. I maj har vi haft mest torrt och senast det regnade något att tala om var 3 maj.

Trots det sparsamma regnandet har växterna ändå klarat sig bra då vårens smältvatten fortfarande finns i de övre jordlagren. Men resten av maj ser fortsatt torr ut. Behovet av regn blir nog snabbt akut då temperaturerna fortsätter att vara höga.

Vindarna har mest varit mot de svagare hållet vilket har varit bra då vind ökar torkan i marken. Jag vågar påstå att maj med största säkerhet kommer att slå ett nytt rekord i medeltemperatur då värmen ser ut att fortsätta.

På Facebook skriver folk att de inte har upplevt en sådan här explosion i naturen. Men mitt minne säger att det är ett ganska vanligt vårväderscenario. Först händer det på våren ingenting och plötsligt är värmen här och allt händer på en gång med ett regn av pollen av alla de slag.

Indikationerna för andra halvan av maj tyder på fortsatta högsommartemperaturer och att den behövliga nederbörden inte kommer. Så här långt har det bara kommit ynka 8 mm i maj mot normalt 33 mm för hela maj.

Även om det inte kommer någon mer nederbörd i maj blir de 8 mm som nu har kommit inget nytt rekord då vi 1996 hade än mindre, nämligen 5 mm för hela maj.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan