DELA
Foto: PRIVAT

Åländska i musikers upprop mot sexism

I fredags publicerades ett musikerupprop mot sexuella övergrepp och sexism inom den svenska musikbranschen.

Bland de 1993 undertecknarna finns den åländska violinisten Zaida Ponthin.
I följderna av metoo-kampanjen publicerades i fredags ett upprop undertecknat av närmare 2 000 kvinnor i den svenska musikbranschen som vittnar om sexuella övergrepp, grov och uttalad sexism och en tystnadskultur som förhindrar konsekvenser för förövarna.

Zara Larsson, Carola, First Aid Kit, Robyn och Seinabo Sey finns bland de som skrivit på uppropet, liksom åländska Zaida Ponthin från Mariehamn som studerar violin på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och frilansar som musiker.

– Jag är i sammanhanget rätt förskonad, men jag har sett, hört och upplevt en del. Det är förstås inget som är exklusivt för musikbranschen, det finns överallt.

Zaida Ponthin tycker det är viktigt att påpeka att det inte handlar om ett fåtal förövare, utan att det handlar om en sexistisk kultur och jargong som påverkar alla.

– Kampanjen handlar om att synliggöra problemet. Det är oftast män som sitter på avgörande poster. De flesta inom musikbranschen arbetar som frilans och har inget skyddsnät, det gör att många inte kan eller vågar påtala problemen.

– Sen frågar sig folk varför det finns så få kvinnor på ledande poster inom musiklivet.

Läs mer i måndagens Nya Åland!