DELA
Foto: Jonas Edsvik
Med det här budskapet gick Centern till val i höstas. Det känns rätt att påminna om budskapet just i dag.

Det värsta haveriet i självstyrelsens historia

Elhybridhärvan är den största politiska skandalen i självstyrelsens historia. Åländska skattebetalare blev nästan 15 miljoner euro fattigare – på grund av politiskt fixande och trixande.

Hovrätten går på tingsrättens linje. 10,5 miljoner euro i skadestånd plus ränta och rättegångskostnader ska betalas till konsortiet Finferries/Ansgar. Sammanlagt blir det runt 15 miljoner euro, exklusive landskapets egna juristkostnader, för de åländska skattebetalarna – för ett avtalsbrott som var helt och hållet politiskt. Ett avtalsbrott som saknade grund i juridiken.

Trots invändningar från sakkunniga så valde Veronica Thörnroos (C) landskapsregering att riva upp avtalet med hänvisning till en klausul om att lagtinget måste bevilja pengar för trafiken. En ytterst märklig motivering, med tanke på att trafiken fortsatte som vanligt på Föglölinjen. Den höll inte i rätten, varken tingsrätt eller hovrätt. Och det är faktiskt inte ett dugg förvånande. Redan innan valet 2019 gjorde landskapets egen tjänsteman bedömningen att ett skadestånd på mellan fem och tio miljoner euro var att vänta om politikerna valde att säga upp avtalet.

Notan blir ungefär 500 euro per ålänning, barn som vuxen. Och vi får ingenting alls för den pengen. En familj på fyra personer ska alltså betala 2 000 euro för de här politiska besluten. För det ska sägas att det inte bara är ett beslut som har lett oss hit.

Hovrättsförhandlingarna flyttades fram, trots att bara räntan gjorde att slutsumman steg med 3 000 euro per dag. Enligt hovrätten och konsortiet hade tidigare datum passat. Landskapsregeringen hade, enligt uppgifter som Nya Åland redogjorde för, begärt ett senare rättegångsdatum på grund av valet (uppgifter som dåvarande landskapsregering protesterade mot). Hur som helst ledde det lämpligt nog till att domen med säkerhet föll efter valet, inte före.

Samtidigt har de nu trafikerande skärgårdsfärjorna stora problem. Och den nya landskapsregeringen, där Centern ingår, vill satsa hundratals miljoner euro på nya färjor. Vi kunde ha haft en redan nu.

Centern och Obunden samling bär det yttersta ansvaret. De vann valet 2019 med ett giftigt motstånd mot kortrutten och rökridåer om en tunnel till Föglö. Ett tunnellöfte som regeringen Thörnroos inte ens försökte infria. Kortrutten hanterades inte perfekt av den tidigare regeringen Sjögren, det ska sägas. Det återkommande bråket om investeringsfullmakten som gavs av lagtinget borde ha kunnat undvikas.

Men hela efterspelet har präglats av en kostsam retorik och ett politiskt fixande och trixande. Som påståendena att beslutet att köpa båten fattades i panik strax före valet. Beslutet hade både en och två gånger förankrats i lagtinget under mandatperioden, även om summan blev högre, och upphandlingen var redan igång.

Eller den berömda klämmen före valet 2019 som ledde till påståendet att en majoritet av vårt parlament hade röstat för att säga upp avtalet. Också politiskt fixande och trixande. Ett tillägg, vilket klämmen ju var, hade ingen juridisk betydelse alls.

Centern, Moderaterna, Obunden samling och Hållbart initiativ ingick i regeringen som rev avtalet, med Ålands framtid som stödparti. Det är värt att komma ihåg. Moderaternas försök att friskriva sig duger inte. Moderaterna legitimerade en regering som man visste hade för avsikt att riva avtalet. Och när avtalet väl hävdes fortsatte man i regeringen som om inget hade hänt. Moderaterna bär således ett lika stort ansvar som övriga regeringspartier.

Nu är det nästan fyra år kvar tills väljarna ska förkunna nästa dom över våra politiker. Förhoppningsvis har de ett minne som sträcker sig till 2027.

Gång på gång har politikerna lyft fram att den här processen har skadat landskapsregeringen som framtida avtalspart. Ännu värre: politikerna har svikit ålänningarna, och har allvarligt skadat allmänhetens förtroende för hela den politiska självstyrelsen.

Det borde ålänningarna aldrig behöva uppleva igen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp