DELA

Teater om sex och skuld i gästspel

Den 14-15 april, tisdag och onsdag efter påsk, ger Finlandssvenska teatern och teatergruppen Blaue Frau Mia Hafréns uppmärksammade pjäs ”Som vi minns det” i Alandica i Mariehamn. Det är enligt teatergrupperna ”en föreställning om sexualitet och skuld”.
Den som följer Hufvudstadsbladets debattsidor minns kanske att pjäsen väckte en del diskussion i spalterna efter premiären på fastlandet. Även om det i debatten fanns kritiska röster tyckte många recensenter att föreställningen var viktig.
– Vårvinterns hittills bästa pjäs, skrev till exempel Egil Green i Borgåbladet

Personer, minnen
I ett pressmeddelande kring föreställningen skriver teatergrupperna:
– Fyra personer och en händelse blir med tiden i pjäsen fyra minnen och fyra sanningar som genomsyrar äktenskap, vänskap och syskonskap. Efter 18 år går det inte att tiga längre och de fyra sanningarna möts.
Pjäsförfattaren och regissören Mia Hafrén berättar om vanliga människor i vanliga situationer.
Situationer som per definition kallas sexuella övergrepp, men i vardagen består av glidande gränser och individuella upplevelser. Vems sanning är sannast och vilken sanning räknas?
I föreställningen medverkar skådespelarna Sonja Ahlfors, Jan-Christian Söderholm, Marc Svahnström och Joanna Wingren. För scenografin står Jon Eliason och för ljusdesignen Mari Agge.
Det bör observeras att pjäsen på grund av sina starka scener har en åldersgräns på 16 år. På hemsidan finns mera information kring pjäsen.
Finlandssvenska teatern (FiST) grundades 2001 av skådespelarna Marc Svahnström, Jonas Kippersund och Kim Gustafsson. FiST, som har Mariehamn som hemort, tar upp frågor och problem i samhället och belyser dem, med teaterns verktyg, ur ett oväntat perspektiv för att skapa modern politisk teater. Sedan 2001 har man gjort fyra teaterföreställningar.
Teaterföreningen Blaue Frau grundades av Joanna Wingren, Sonja Ahlfors och Jonte Wingren hösten 2006. Målet med föreningen är att göra teater ur ett kvinnligt perspektiv. Blaue Frau har sedan 2005 gjort fyra produktioner. (jk)