DELA

Solist Carlstedt har äntrat konsertscenen

Hon är operastjärnan som sprängde gränserna i det lilla samhälle där hon växte upp.
Mezzosopran Jenny Carlstedt förstår sin Joel och ska nu börja repetera med resten av ensemblen inför den nalkande premiären.
– Otroligt mycket har förändrats inom det åländska kulturlivet sedan jag började studera opera på 90-talet. Då var det ännu inte riktigt rumsrent att satsa på en konstnärlig karriär, folk förstod inte vad jag höll på med. Som konstnär kan jag förstå hur Joel kämpade med sitt utanförskap, säger Carlstedt som i dagarna landat på hemön och precis inlett repetitionerna med resten av ensamblen.
Joeloperan har premiär den 24 juli och intresset för produktionen verkar bli allt större, inte minst bland massmedierna..
– Många av de stora drakarna har hört av sig, bland annat kommer kulturkritiker från Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, finländska Rundradion, Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat att finnas på plats på premiären, berättar producent Rolf Lindqvist.

Åland hänger med
Jenny Carlstedt, som i operan spelar både moster Pell Orrin och Joels fästmö Aina, har mycket att ta igen under de kommande veckorna. Hon var tvungen att inleda repetitionerna i ett senare skede än resten av ensemblen eftersom hon under sommarn medverkat Mozartoperans föreställningar i Frankfurt. Carlstedt är fast anställd vid Operahuset i Frankfurt sedan sju år tillbaka.
– Repetitionerna har gått jättebra hittills, de är väl planerade och schemalagda så vi vet vad vi ska göra, säger Carlstedt som steg in i det nya konserthuset för första gången i söndags och säger sig vara mäkta imponerad.

Proffsiga rutiner
Någon större förändring mellan övningar i det tyska operahuset och Alandica upplever hon därmed inte.
– Nej, rutinerna är de samma fast allt går på svenska och det är förstås nytt. Och jag vill verkligen understryka hur imponerad jag är av vårt nya konserthus. Åland hänger verkligen med, nu kan vi bjuda in precis vilka gäster som helst att komma hit och uppträda.
Carlstedt beundrar Joa Helgessons prestation i titelrollen.
– Det är inget litet lass han drar, det krävs mycket av en sångare att orka genom ett kvällslångt uppträdande.

Väl anlitad
Carlstedt har ett hektiskt år framför sig med åtminstone åtta olika uppsättningar inprickade under tiden 2009-2010.
På schemat står bland annat Gaetano Donizettis Anna Bolena där hon gör rollen som Smeton, Die Tote Stadt av Erich Wolfgang Komgold i rollen Lucienne. Hon har nyligen gjort en kritikerrosar roll som Dorabella i den prisbelönade uppsättningen av Mozarts Cosi fan tutte.
– Jag tror det blir 55 föreställningar under det kommande året, det blir ett intensivt år. Jag får bara hoppas att jag håller mig frisk.

SARA OTHMAN