DELA

Rusch hos PQR på bokmässan

Väldigt intressant och väldigt roligt. Det säger en trött Ben Johans efter bok- och biblioteksmässan i Göteborg som avslutades på söndagen.
Framför allt var det intensivt kring PQR:s lansering av Agneta Ulfsäter Troells nya bok ”Att människan levde – Maria Larssons eviga ögonblick”. (På bilden Ben Johans Agneta Ulfsäter Troell och Jan Troell.)
Agneta Ulfsäter Troell och maken Jan Troell, som gör en långfilm på samma tema som boken, framträdde dels på den finlandssvenska arenan, dels vid ett så kallat miniseminarium arrangerat av mässan och PQR. Samtalet med de två leddes av Katarina Gäddnäs som också i år var en av programledarna på den finlandssvenska arenan.


Mycket publik
Paret Troell är ju mycket känt i Sverige och båda tillfällena dog mycket publik.
– Det var fullsatt och dessutom stod åhörare i flera rader runtomkring, säger Ben Johans.
Även till PQR:s monter lockade många, också kända personer dök upp. Johans nämner gamle skådespelaren Kenne Fant som ett exempel.
– Mediauppmärksamheten var också stor, det filmades och fotograferades en hel del.


Sålde bra
Agneta Ulfsäter Troells bok som kom från tryckeriet strax före bokmässan sålde bra, enligt Johans.
– Det kom lokala bokhandlare och hämtade större partier, säger han.
Intresset för Jan Troells film verkar dessutom vara stort. Som Nyan tidgare berättat, klipps filmen som bäst och skall ha premiär nästa höst.
– Jan hade med sig en monitor och de scener jag kunde få en förhandstitt på verkade väldigt imponerande, säger Johans.
Med Agneta Ulfsäter Troells bok medverkar PQR i projektet Åland Form.


Ara till tyska?
PQR har gett ut Agneta Aras roman ”Det har varit kallt i Madrid” i höst och Agneta Ara var med på mässan och framträdde även hon på den finlandssvenska arenan.
– Det fanns också ett intresse för hennes bok och särskilt intressant är att jag blev kontaktad av en auktoriserad översättare som vill översätta boken till tyska och försöka få den placerad på den tyska marknaden.
Ben Johans säger att Katarina Gäddnäs gjorde en proffsig insats som presentatör av olika författare på den finlandssvenska arenan.
– Dessutom medverkade hon ju också, tillsammans med bland andra Claes Andersson, i en finländsk-estnisk poesikväll.
Estland var det land som mässarrangörerna ställde i fokus denna gång.


Skall ställa ut
Åländske konstnären Kjell Ekström hade ett eget stånd på mässan och presenterade sina konstböcker. Även han har positiva erfarenheter av dagarna i Göteborg.
– Det var faktiskt jätteroligt, jag kunde knyta massor med kontakter. Bland annat blev jag kontaktad av en gallerist som vill göra en utställning med min konst i Göteborg nästa år.
Bland böckerna var intresset störst för boken ”Voyage pictoresque” med motiv från Brasilien. Ekström säger att han kanske sålde något färre böcker än han hade förväntat sig, men de konstkort han hade med gick däremot bra.
Mässan gav mersmak.
– Redan nu är jag inbokad för nästa år, säger han.
Årets bok-och biblioteksmässa lockade i år drygt 108.000 besökare, 6.000 fler än år 2006.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax