DELA

Ralf Svenblad gjorde bok med Joel-dramatik

Lagom till premiären på operan Joel kommer en bok med ett urval av Joel Petterssons dramatik. Det är språkvetaren Ralf Svenblad som gjort boken som ges ut av PQR-kultur.
– En utgivning av Joel Petterssons dramatik har ju efterlysts i olika sammanhang och jag ser det här som ett pilotprojekt, säger Ralf Svenblad till Nyan.
Han anser att hela Joel Petterssons dramatiska produktion skulle vara värd att ges ut men att det naturligtvis också är en ekonomisk fråga. Det urval som nu ges ut har titeln ”Teater I” vilket ändå ger en antydan om att det kan komma fler delar i serien.
– Det skulle väl behövas fem delar för att få med allt, bedömer Svenblad.
Den volym som kommer nu är på 240 sidor och innehåller också en efterskrift av Svenblad och en förklarande dialektordlista på omkring 500 ord.


Sex pjäser med
Sex pjäser finns med i boken, det är både längre och kortare stycken, en del spelade i ungdomsföreningen, andra aldrig uppförda. Svenblads ledstjärna har varit att skapa ett representativt urval.
Med finns bland annat ”Bondfolk” från 1915, Joels första pjäs. I urvalet finns också ”Mammas pojke”, som bland annat spelades 1992 i Rune Sandlunds regi, och ”Undan för undan”, som Synnöve Westerberg använde delar av av i en uppsättning på Pellas ladugårdsteater får några år sedan.


Allt skulle inte spelas
All dramatik som Joel Pettersson skrev var kanske inte ens avsedd att uppföras, menar Ralf Svenblad. Ett exempel som finns med i det urval som nu ges ut är ”Elis och Johan”
– Här använder ju Joel i persongalleriet sina egna föräldrar, de närmaste grannarna, och en familj i byn, alla med egna namn. Bara på sig själv har han ett annat namn, Johan. Och i slutet tar Johan livet av sin egen mor.
Svenblad menar att Joel här gjort en pjäs av det han hade i huvudet utan att tänka sig att den skulle uppföras. Åtminstone inte i ungdomsföreningen hemma i byn.
– Pjäsen innehåller en hel del självbiografiskt stoff och jag kan tänka mig att man använt sig av den för Joel-operan, men säker är jag inte eftersom jag inte läst librettot.


”Ett kulturprojekt”
På frågan om Svenblad kan tänka sig att arbeta vidare med utgivningen av Joel Petterssons dramatik blir svaret jakande.
– Det kan jag tänka mig om möjligheter ges. Det är ju ett viktigt kulturprojekt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax