DELA

Ny Joel får urpremiär på Pellas

– Jag tycker faktiskt att det här är Joels bästa pjäs.
Det säger Synnöve Westerberg (bilden) om ”Undan för undan”, en pjäs av Joel Pettersson som har premiär med Kappsäcksteatern den 11 oktober på Pellas i Lemland.
”Undan för undan” har enligt Synnöve Westerberg aldrig spelats tidigare. Hon och Desirée Wilén har hittat det handskrivna manuset i Joel Petterssons efterlämnade papper och inom kort blir det alltså urpremiär.
Det är ju inte första gången som Kappsäcksteatern och Synnöve Westerberg tar sig an Joel.
– Det här är väl vår sjunde Joel, om jag inte minns fel, säger hon.
Senast gav Kappsäcksteatern Joel Petterssons ”Blinda fruen och pigan hennes” på Pellas förra hösten.
Den gavs som så kallad soppteater och även denna gång skall det bli soppservering. Enligt Synnöve Westerberg passar det särskilt bra när man spelar på hösten och det börjar bli kyligt.


Sytningsgobbe
”Undan för undan” berättar, enligt Westerberg, historien om en sytningsgobbe, en som sålt sitt hemman men fått möjlighet att bo kvar på undantag.
– Och han bor verkligen på undantag, konstaterar hon.
Synnöve Westerberg ser Joel Petterssons genialitet och blick för det mänskliga väldigt påtagligt i den här pjäsen.


”Grymt rolig”
– Den är både grym och rolig. Det är förstås aldrig roligt när någon far illa, men här är man grym på ett så töntigt sätt att det blir roligt. Grymt roligt, kunde man kanske säga. Vi har skrattat mycket under arbetet med pjäsen, säger Synnöve.
Med i pjäsen är Elisabeth Överström, Jan-Erik Berglund, Gun Holmström, Kjell Manselin, Erika Gustavsson, Matilda Pettersson och Mikaela Johansson. De tre sistnämnda kommer från barnteaterskolan, men har ändå viktiga roller.
”Undan för undan” började Kappsäcksteatern repetera samtidigt som arbetet med ”Till Julia”, som gavs i Önningebymuseet, kom i gång. Synnöve Westerberg konstaterar att det har varit en hel del att hålla reda på.
Hur många pjäser har du egentligen gjort i år?
– Ja, få se nu. Det här är kanske den sjunde, säger hon med ett skratt.


Ingen turné
När det gäller ”Till Juli”, Margareta Garpes pjäs som spelades i början av september i Önningebymuseet och som fick goda recensioner kom man inte upp till den publiksiffra man hoppats på. Därför han också planerna på att turnera med pjäsen skrinlagts.
– Det är ett litet problem med att spela så koncentrerat som vi måste göra eftersom vi inte har någon egen scen. Många har efteråt beklagat att de av olika orsaker inte hann se pjäsen trots att de skulle ha velat göra det, säger Synnöve Westerberg.

jan.kronholm@nyan.ax