DELA

Med naturen som inspirationskälla

Den nordiska naturen är Carolina Sundelins (bilden) främsta inspirationskälla. Sedan fem år tillbaka är hon bosatt på Åland och i den utställning som har vernissage i kväll på Galleri Skarpans är det den åländska naturen som står i fokus.
Carolina Sundelin är född i Helsingfors men flyttade redan som barn med sina föräldrar utomlands, först till Holland och därefter till södra Frankrike där hon bodde i sexton år innan hon kom tillbaka till Helsingfors, som utbildad bildkonstnär.
– Men jag besökte Åland redan som barn och för sex år sedan flyttade jag hit tillsammans med min sambo.


Bosatt i Eckerö
Nu bor familjen, som också består av tre barn, i Eckerö. På landet och nära den åländska natur som hon så uppskattar.
Carolina Sundelin säger att hela hennes konstnärsskap baserar sig på vördnad och beundran för naturen och att hon inspireras av två naturlandskap: skärgården och de stora skogarna.
– De är båda olika, men har samtidigt något gemensamt. Det är som att beskriva en sagovärld full med mystik och jungfrulighet. Här hittar man former och arter som, i mina ögon, återspeglar en fullkomlig estetik och en stark känsla av renhet.
Hon säger att hon i sina tavlor vill uttrycka en slags kvarleva av det ursprungliga, känslan av att djur, växter, träd, stenar, vatten, lever genom varandra och är ett med varandra.


Söker detaljen
I de målningar hon nu visar på Skarpans – alla tillkomna under det senaste året – visar hon små utsnitt ur naturen om än ibland på stora dukar. Hon är inte någon landskapsmålare utan söker hellre efter detaljer.
– Jag går in i naturen och söker små detaljer, sådant som man inte ser när man bara går förbi. Med det vill jag också visa att det finns mycket mer i naturen än man tror.
På samma sätt fascineras hon av forna tiders hantverk, skapade ting där naturmaterial använts. Bland målningarna på Skarpans finns till exempel en höstack och ett gammaldags öskar i trä.


Nordiskt ljus
Till det som tilltalar henne i den nordiska naturen hör ljuset, luftens klarhet, färgerna och årstidsväxlingarna.
– Det är inte som i södra Frankrike där man har nästan bara en årstid, säger hon.
Målningarna på Skarpans är gjorda i akryl och äggtempera i en färgskala som hon håller så nära naturens egna färger som möjligt.
Carolina Sundelin har tidigare visat en del arbeten i utställningar på Ålands museum och Eckerö post- och tullhus, men utställningen på Skarpans är hennes första separatutställning på Åland. Bakom sig har hon dock en hel rad separatutställningar från på välkända gallerier i riket, liksom även i Holland och Frankrike.
Sin utbildning som bildkonstnär har hon genomfört i både Frankrike och Holland och hon har examen från Kungliga akademin för de sköna konsterna i Haag.
Vernissagen är i kväll kl. 18-20 och utställningen kan ses i galleriet till den 2 november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK